София, мой малък Лондон


9 юли 2015 снимки Жоро Панчев
През последната седмица София беше по-хубава, по-жива и по-добра. И не го казваме, защото сме изпили един джин в повече.


Неделя, 19:30. Сядаме на дървения бар на Flip Flop на Оборище точно на време за мини концерта на Радж Суейми – един от единадесетте улични музиканти, или по лондонски – бъскъри, които дойдоха за Sofia Welcomes the Streets of London. Докато го слушаме, опитваме какъв би бил вкусът на The Bridge в Лондон, ако беше коктейл – микс от ягоди, захар, сол, пипер, босилек и балсамов оцет, поляти с Beefeater. Yes, има интрига!
Половин час по-късно вече се опияняваме от червената коса и цигулката на Наталия, енергичното укулеле на Джазмин и следобедния Teatime с джин, лайм и зелен чай в Once Upon a Time. Оттук обиколката ни продължава плавно през останалите точки от маршрута на музиката, докато небето над София порозовява от залеза.
В централното каре на града ни, където почти всяка вечер се мотаем от бар в бар, тези дни е по-оживено. Музиката се чува от няколко преки, а хората – излезли с велосипедите, децата, кучетата и приятелите си – се ослушват отдалече какъв глас и инструмент ги чака на следващата спирка. Утре вечер ще бъдат пак навън за още.


На светофара пред 365 спира джип, а от прозорците му се подават ръце и глави, които викат и пляскат на дъбстепа на Даниел Уилсън. Други реплики чуваме по нашите кръстовищата обикновено. Друго е и отношението към уличните ни музиканти – с няколко калории тъга. Замисляме се за това, докато гледаме как хората сега пускат банкноти в калъфите на инструментите с непресторени усмивки.


Единадесетте лондончани дойдоха с мисия и я изпълниха. Показаха ни, че музиката на улицата е най-сладка, защото я поглъщаме непосредствено. Кара ни да искаме да седнем на тревата, на тротоара дори и да слушаме. И така ни вдъхновява, че през две минути си говорим колко е хубав пейзажът пред очите ни – да, нашият софийски пейзаж. Какво друго да кажем освен "Cheers, mate", страхотни вечери!


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.