Добро утро, София!


23 юли 2015 текст и снимки Севда Семер
Как сте днес, за закуска захарна диня от Любимец или сладък пъпеш от Каварна? Питаме, защото всеки знае, че на пазара се ходи рано – дори толкова рано, че идваме на гладно. Затова започваме от парче пъпеш, което ядем с пръсти. Добре дошли в сутрешна София.


Не сме я виждали такава отдавна. Слънцето гали дивисила и уханието му се усеща още преди да свием зад ъгъла към сергиите, където вече е лесно да се изгубиш в миризми и цветове. Прасковите са твърди под меката си кожа, хващаме две череши в шепата си да опитаме по препоръка от зад щанда, докато до нас възрастна жена с огромна шапка избира домати.


Чушка шипка или чушка рибка? Избираме от дървени касетки с надпис Опера – по случайност, не че имаме нужда от жокер, за да чуем музиката в имената. Нататък вече е просто: салата с босилек и топли от слънцето розови домати, от отсреща взимаме пъстърва, съвсем прясна е, малко лимон, морска сол имаме в шкафа, ще сложим и зелени подправки...


Да сготвим така, без план и рецепта, е вдъхновението, което ни води днес до пазар Герена. През лятото ни се иска да затворим готварските книги, да отворим бутилка ледено бяло вино и да се чувстваме умели и спонтанни като някой френски chef.


На следващия ден се разхождаме из цветния пазар в края на Димитър Петков, където продавачите примамват на всяка крачка. И знаят какво да кажат, за да ни спрат, а след 10:30 цените падат толкова, колкото минути се задържим в чудене. Така красиво е, че се питаме защо двойките не идват тук на среща. Естествено, затваряме очи пред розите с посипан брокат по листата, и избираме огромна връзка жълти хризантеми за вкъщи.
Защо изобщо пазаруваме от други места, чудим се. Може да не е гмуркане в топло море, но пазарите в града сутрин са нещо, в което също искаме да влизаме всяка събота. Поне до есента.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.