#soСофия


24 септември 2015
Иска ни се ние да го бяхме измислили този хаштаг. Но можем да добавим и друг – един приятел казва, че вече никой не живее в София, всички сме от София+. Наистина, как да му сложиш граници на този великолепен миш-маш от вкусове, места и настроения? Не му слагаш, съгласяваме се бързо с хората зад SoSofia – няколко независими глави, които търсят азбуката на града, за да му дадат сам да се разказва. Главно пред чужденците, но също и пред нас.


На 17 септември проектът на Адрияна Михайлова и Иво Димитров плюс дизайнери, типографи, фотографи и други soхора, ни събуди с черно-бяла честитка по улиците – фантастични плакати с буквите на София. Последвахме линка и видяхме, че SoSofia започва разговор за града, изгражда азбука от улични надписи, препоръчва маршрути, споделя наблюдения под този хаштаг в Instagram и ни дава парче гордост. Последното го носим върху тениска или торбичка, и го подаряваме върху магнит на англичанина, който тези дни ни е на гости.


Всичко започва със здраво събиране на материал. Обикалят града по вертикала и хоризонтала и снимат надписи на кирилица – от хубавите, но разпадащи се соц "вестници – списания" по фасадите, до надраскани набързо "гаражи" по оградите. Всички тези гласове – и старите, и новите – казват по нещо за София. На следващия етап ги дигитализират и сглобяват седем пълни азбуки от буквите, използвани в тях.


Днес вече влизаме на sosofia.com, за да изберем фаворитите си – задачата е отговорна, защото най-харесваните букви ще изпишат логото на проекта и ще застанат върху "лицето" му: SoSofia картички, тениски, магнити, платнени торбички (но с кожени дръжки) и какво ли още не. Ясно, те са главно за туристите в града ни, но и ние ще се наредим на опашката – не само, че кирилицата е страшно красива, ами най-сетне ще имате огледало на тази еклектична лудост, която е София.

Не сменяме темата, но вие колко добре познавате Витоша? И можете ли сами да стигнете до нея? Точно тя е един от soМарушрутите, които скоро ще намерим на сайта, засега се разхождаме из soВкусно, soБар, soСоциално и още няколко препоръчани пътеки. Междувременно се отбиваме и на блога на проекта, където ще ни захранват с калорични факти за града, подадени от "добри източници". Да, SoSofia иска да прави толкова много неща – истински София+ проект, който все ще има нещо ново да каже. Понякога на висок глас, друг път тихо, но винаги (от)четливо.

Проектът SoSofia е на sosofia.com, в Instagram, Twitter и Facebook като SoSofiaCity
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.