Маршрут: Витоша - Кънчев - Раковски


10 декември 2015
Ако сте тръгнали нанякъде тези дни, почти сме убедени, че адресът ви е Ангел Кънчев. Наскоро там се появиха още две нови места, но да не забравяме и другите в града – чертаем малка карта на последните, които се нанесоха в София.

Social Café
Фанатици сме на тема дизайн, така че още с влизането е ясно, че сме попаднали на наши хора. От интериора в дърво и метал с тук-там някой цветен стол, различен от останалите на масата, през пипнатия стил на менюто до вида на храната в чинията – внимание към детайла прозира отвсякъде. Уверяват ни, че в кухнята изпълняват процесите от А до Я, а когато питаме дали пекат и хляба за брускетите сами, ни затварят устата с "не само го печем, а и го месим тук". Месото се мели на място, пастата също е домашна, а брашното не е тип 500, а zero-zero. Не, не ни звучи претенциозно, всъщност ни олеква, че тук храната ни е в опитни ръце. И не само – сутрин вратите отварят с ароматното кафе Illy на обучени в Италия баристи, за обяд и вечеря средиземноморските рецепти на шеф Лука Цаво и на пица майстора Адриан Панталеев подмамват отново насам, а по тъмно Social Café bar&kitchen се трансформира и в бар. И то от онзи вид, където наистина можеш да чуеш какво ти казва човекът на отсрещния стол, точно както обичаме.

Витоша 16, от 08:00 до 02:00

Artefakti
Тук отскоро живеят геометричните бижута на Атанас Константинов, а мястото е като оригами кутия – отвън изглежда миниатюрно, но щом ви разгънат чекмеджетата на шкафа, става три пъти по-голямо. В тях вече се побират неговите брошки-ъгли, обици в сребро (всичко може да поръчате и в злато, ако кожата ви го предпочита), мъжки гривни, пръстени с цирконий и нишки с гранат или планински кристали. Атанас е правил не само бижутата, но и всеки детайл в този техен дом – от дръжката на вратата до съкровищницата, в която лежат. Признаваме, че плъзнахме чекмеджето, за да видим как дизайнер се справя с дърводелието – OK, само тестваме, за да кажем със сигурност, че е талантлив в няколко посоки. На стената в Artefakti ще се отразите в огледала от Рада Дичева – двамата с бижутера вече споделят едно общо място-ателие, В двора, но сега се отварят към нас още по-открито.

Ангел Кънчев 22, пн-сб 11:30-19:30

Локал
Не сме се радвали повече на етикет "Произведено в България" – Локал имат добра селекция на местни брандове за градски зверове (и малки зверчета). Скейт чорапи, шапки, тениски, минали през ситопечат и топли суичъри за първата пудра по склона. На върха забождаме името, за което ние се залепихме – дрехите с щампа Boar. Това е марката на двамата собственици, които вадят за магазина първите си тениски и якета от естествени материи, завършени с прости и силни графики. Държат много на факта, че всичко се произвежда в Самоков, както и на това да покажат и със собствените си принципи, и със селекцията си от брандове, че хей, тук също правим качествени и красиви неща за носене. Иначе интериорът – сурово дърво, което в кутийки или по рафтове побира аксесоари и дрехи – също е техен личен ръчен труд. На изпращане обещават, че нататък ще стават още по-добри, а ние дори не им стискаме палци – вярваме в това.

Г. С. Раковски 152, пн-пт 10:30-19:30, сб 11:00-19:00


Q-ftetaria
"Правим се на интересни", шегуват се, когато питаме защо нямат табела на входа. Истината е, че сградата е стара печатница, обявена за културен паметник, и за тебела се иска официално разрешение. Докато я чакат, остават инкогнито – почти таен клуб, където някой трябва да те заведе, както беше и с предишния наемател на пространството, 4 стаи. Мястото е в американски стил: индустриален интериор с високи тавани, колони и недоизмазани стени. Името пък е закачка, добавяща онази щипка в рецептата, която те кара да се чувстваш у дома си тук. Е, не е само шега, кюфтета има много и по много, но не всичко се върти около тях – ребърцата, приготвени с бърбън, например, са им силна конкуренция. Докато седим на мекия кожен диван, очите ни шарят по стените и има защо – по рафтовете лежат туршии, стари предмети и пожълтели книги, събирани от къщите на разни баби в плевенско. Този микс от домашен уют и духа на няколко континента ще ни връща насам и занапред.

Ангел Кънчев 1, от 12:00 до 00:00


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.