#2015SOFIA: Градът


16 декември 2015
#2015SOFIA: Хубава е сутрин, когато още рошава търка очи срещу слънцето и подрежда праскови с роса по пазарите. Когато я погледнем от 13-ия етаж и в краката ни изглежда дори по-голяма, а над покривите въздухът трепти като чайка. Когато по залез жужи по кръстовищата, и когато вечер задрямва в черна тишина. През 2015 видяхме София цветна. Докторската градина и Южният парк излязоха от ремонтите си по-зелени от зеленото, на новата алея между СУ и Орлов мост кестените се оказаха розови, а фасади, подлези и дори пешеходна пътека осъмнаха със спрей по лицата – легално, някои артисти свалиха качулките.

Една година е малко да промени град с хиляди история, но квадрат по квадрат и това се случва. Тук и там се появиха добри тротоари (по които кучешките мини са доста по-малко от тези в Барселона, честно). Потекоха още няколко километра велоалеи, дори некачествените или недомислени метри в тях да са много. Метрото ни стигна до Бизнеспарка и летището, въпреки погрома около станциите и лошия си английски. Да, доста минуси има и всеки ден някоя плочка се изплюва върху панталоните ни, но ако не спрем да гледаме само в краката си, никога няма да видим ето това тук.
ГРАДЪТ: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Валери Гюров
Urbanik
"Можеш да разбереш много за града ни, ако наблюдаваш плочките по тротоара. Тук някой нещо е ремонтирал, там изведнъж се сменят, после срещаш трета и пета промяна. Това е София – всичко е смесено по някакъв уникален начин, който страшно ми харесва."

WhATA
Архитекти
"София все още прилича на класически български соц блок: с хубави, поддържани и декорирани като за Наш дом апартаменти, скрити зад входните врати и с позападнали, лошо решени общи части. С други думи градът ни е все по-интересен в малкия мащаб (който се прави от барове, магазини, фасади, Ангел Кънчев, Шишман и т.н.) и все по-дразнещ в големия (който наричат с гръмкото име "градски политики")."

Адриана Андреева
Studio Komplekt
"Град се гради трудно, внимателно, с вглеждане в жестовете на минувачите и любов към красивото. А тук липсва взискателност към формата. Проявяваме немарливост, която натрапваме в бъдеще време. Но нищо не остава непоправимо."

Ники Феникс
Disco Comrades
"Разхождам се страшно много, харесва ми да усещам пулса на града – обичам да ходя по непознати улици, където излизам с цел да се изгубя, както и да кръстосвам София. Нейният пулс ми е най-близък до сърцето. Имаше момент, в който се лутах къде искам да живея, накрая разбрах колко на място се чувствам тук."

Адрияна Михайлова

So Sofia
"Наскоро видях един графити надпис "Центърът на София е извън България". Накара ме пак да се замисля за балона, в който всеки си живее. Аз съм в центъра постоянно – сутрин извеждам кучето по градинките, през деня ходя пеша по работни срещи, вечер излизам с приятели. Обичам София и следя как се променя в посока адекватен европейски град, което се вижда най-вече около Витошка. В момента, в който тя стана като пешеходния център на Приморско, съседните улици заживяха собствен живот на контракултура и за една година там наизскачаха много страшно симпатични места."

Гергана Мудова
МУСИЗ
"София притежава огромна сила и потенциал. Ние сме следващата спирка на изток и това е неизбежно."

Виктор Чучков

Chouchkov Brothers
"Живея близо до улица Шипка и често ходя в Докторската градина. За мен ремонтът се е получил страхотно – столиците с толкова много зелени площи като нашата са съвсем малко. Имаме наистина хубави паркове – Южният става все по-красив, Борисовата градина се превърна от опасно неприятно в много приятно място."

Хроме
графити артист
"Харесва ми, че лека-полека се уеднаквяват и очовечават тротоарите в града и някои от тях вече стават и за ходене, не само за паркиране. Никак не ми хареса ремонта на пространството около НДК, защото е някаква плаха междинка между реставрация и редизайн с кофти нови елементи."


#2015SOFIA: Хората
#2015SOFIA: Места
#2015SOFIA: Събития
#2015SOFIA: Арт & дизайн
#2015SOFIA: Храна


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.