#2015SOFIA: Места


16 декември 2015
#2015SOFIA: Случвало се е в града да се появи ново място и докато кажем ура, да видим как вече свалят табелата му. Времената са бързи и безмилостни, но на картата през 2015 се забодоха нови карфици, които оцеляха, а някои дори развяха знаме. НДК – западащият дворец се изтупа от праха, изми лампите, изгони базарите за гащи и заживя истински като пич с нов шеф рок звезда. Друг ветеран без голяма полза също най-после пусна топлия кран за изкуство – Централна баня вече е Музей за история на София и има в какво да се къпем там, дори да не е минерална вода.

Ето го отсреща и Квадрат 500, но сякаш по-добрата новина е, че в сянката на подобни гиганти изби много нов живот в дребни мащаби – независими пространства за всичко от картини до театър. Модерният фасон на най-важната университетска зала у нас – аудитория 272, също светна тази година, а истинската супернова изгря за тези, които още сричат – "дасти, Музейко!". Нас пък ни теглят двата нови слънчеви сплита, които се образуваха в организма на София – Малките 5 кьошета и Ангел Кънчев. Шишман, не се давай, битката тепърва предстои.


МЕСТА: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Адриана Андреева
Studio Komplekt
"Ангел Кънчев вече e улица за разходка и валидна комбинация от заведения и развлечения. Препоръчвам си заобикаляне на подлеза на ЦУМ, там има огромна тъга и безнадежност. Но пък децата управляват ракета в Музейко: под планината въздухът е сякаш по-чист, а гледката от покрива – по-приятна, с повод за оптимизъм.”

WhATA
Архитекти
"Новите места за четене. Pop-up музеите. И "мястото" за нас тази година – Swimming Pool: най-доброто от българския архитектурен модернизъм от 30-те и берлинския арт декаденс в едно."

Адрияна Михайлова
So Sofia
"Най-голямата новина е Sofia Tech Park. Отвори току-що и му предстои още работа, но е супер, че толкова смел проект е дело на държавата – беше необходимост, IT индустрията е единствената, която се развива прогресивно у нас. Важни са и коуъркинг пространствата – и то не като споделени офиси, а като места за събития. Cosmos co-working camp избиха рибата с локация и се появиха точно в началото на активния сезон, за да станат новия ни социален пункт. Betahaus разшириха с нов етаж, Coworking Space by Puzl имат жесток интериор. Определено избухнаха и Малките 5 кьошета, с всички малки местенца наоколо, които добре се допълват."

Виктор Чучков
Chouchkov Brothers
"Дразни ме как отвън не можеш да познаеш, че Галерията за чуждестранно изкуство е галерия, няма един транспарант да привлече хората. Няма и реклама за новия Квадрат 500, а работното му време е принтирано на лист А4, залепен със скоч на вратата. Дразнят ме и грозните кофи за боклук на преден план по улиците... Но достатъчно, трябва да виждаме повече хубави неща в живота. Видях София от Копитото, красиво е!"

Гергана Мудова

МУСИЗ
"Квадрат 500 е емблематично за града мястото, което чаках най-дълго. Пожелавам си да не чакам толкова, за да открият новото му крило за временни експозиции, където ще се случва най-важната и съществена дейност на музея – там ще бъде връзката със съвремието, с нас."

Хроме
графити артист
"Забеляза се обживяването на сградата на НДК – от една страна показват нуждата от независима сцена, а от друга – колко много неизползван потенциал крият дори добре познатите ни сгради и места в София."

Стефан Икога
писател
"Мястото, което ще остане, е клуб Перото в НДК. Защото не се притеснява да заяви, че – изненада, има интерес и публика за разнообразни литературни събития. Странна е идеята да е денонощно, но ще видим. Какво пък – ако вдъхновен и пиян си тръгваш от Culture Beat и още можеш да фокусираш, защо да не прочетеш няколко реда поезия."

Вихрен Георгиев
People of Sofia
"Впечатли ме дизайнът на уличните лампи в градинката зад Двореца. Това ми се е запечатало, когато става въпрос за нещо ново и интересно в града."

Георги Стоилов
45 Street
"Хубавото е, че наистина се появяват много нови места в София и все повече от тях изглеждат адекватно. Има внимание към детайла – тази посока е радваща."

#2015SOFIA: Градът
#2015SOFIA: Хората
#2015SOFIA: Събития
#2015SOFIA: Арт & дизайн
#2015SOFIA: Храна


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.