#2015SOFIA: Арт & дизайн


16 декември 2015
#2015SOFIA: Тук бумът е до тавана. Дизайнерите и артистите ни тази година не направиха малка стъпка, а директно скочиха върху нас, ръцете, главите, стените и въобще живота ни – с неща, които са крафт като изработка и топ като качество. Не сме назад с календара, българските брандове се развиват не от вчера, но днес вече ги ценим така, че дори разтворихме пръсти, когато взимаме подаръци (за друг или за себе си). Сигнал за това избухване е и появата на новото Studio Komplekt – в ролята на селектор, който търси, подбира и приближава до нас тези предмети за гледане, ползване и обичане.

Чувате ли изобщо вече някой да казва "не мога да повярвам, че това е българско"? И ние не. Но въпросът не е само в българското, а в дизайна. В това, че дългият път на възпитанието на вкус, естетика и усет към оригиналното вече е извървян от доста хора. Иначе лимитираните дизайнерски играчки щяха да продължат да се продават в Манхатън, но нямаше да стъпят на Славянска 7 в Commanda Camp – още едно място за неща с етикет "произведено с кеф и прецизност". Добавката "в БГ" вече е за гордост.
АРТ & ДИЗАЙН: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Тодор Чакъров
Gentlemen’s Mood
"Преди време приятелката ми се беше влюбила в морските пейзажи на Кокимото. Малко по-късно се запознахме и с него – оказа се супер интересен, от тези хора, които имат пламък в очите. Веднъж ни беше казал, че колекционира стари метални играчки, а ние се пошегувахме, че ще му съберем няколко и ще правим бартер срещу негово платно. В крайна сметка обаче така и стана – невероятно е да имаш нещо подобно, и то от такъв артист, нарисувано за теб."

Десислава Панчева
Hip Hip Library & Bar
"Българският дизайн и съвременно изкуство определено се развиват в положителна посока. Надявам се в бъдеще да се развие и пазара за този дизайн, а изкуството да печели нови приятели и публики."

Хроме
графити артист
"За мен избухването на година беше успехът на halfbike, който, вярвам, е голям мотиватор за много български дизайнери. Допадaт ми и новите експерименти на графити артиста GLOW (бившият Flak1/140 ideas)."

Вихрен Георгиев
People of Sofia
"За съжаление все още мисля, че хората, които са надраснали провинциализма (не като география, а като мислене) ще продължават да търсят реализация в чужбина – поради липсата на меценатство и средства за култура тук, а и заради естеството на "едрия" ни капитал. Трябват ужасно много търпение и усилия, за да постигнеш каквото и да било, обезсърчаващо е някак си. Радвам се на желанието на все повече хора да правят, да създават, да творят, но ме притеснява докога ще издържат на собствени мускули."

Гергана Мудова
МУСИЗ
"Подемът в продуктовия дизайн и занаятите е тенденция в световен мащаб, впечатлена съм от нашите дизайнери, които са в крак с тези вълна. Дали защото занаятчийството никога не ни е напускало? Може би пропуснахме една епоха и така се доближихме бързо до следващата. Това трябва да ни амбицира да работим още по-здраво."

Адриана Андреева
Studio Komplekt
"Сещам се за надписа на платнената ми торба от конференцията в Амстердам What Design Can Do? – "Design won’t save the world". София няма нужда от спасяване, нито от съзерцаване, а от консумиране на неща от международно ниво. Като уличните музиканти с китари от Лондон през лятото, например. Винаги ще има дизайн, получен от контекста на дадено място. Нашите DontDIY правят дизайн на мебели за масово производство. Odd Matter са показани в Interview, Wired и Domus... Но ни липсва образованието. Затова международни летни академии като Know How Show How са изключително важни.”

WhATA
Архитекти
"Забелязваме все повече и то добре направени места за показване на съвременен български дизайн. Интригуващи колекции градски мебели, столове, бижута. Летящ старт на Studio Komplekt."

Мартина Стефанова
ДОМА Арт Фест
"Вкъщи започнахме малка колекция съвременно изкуство – пазим както архив от минали издания на фестивала, така и няколко лични неща, които просто ни харесват. Имаме фотография на Милен Радев и работа на Дизайн бюро Щука, а в спалнята сме сложили картина на Георги Кателиев. Усещането да видиш нещо, което ти допада и отговаря на естетиката и стила ти, е страхотно – сякаш те допълва."

#2015SOFIA: Градът
#2015SOFIA: Хората
#2015SOFIA: Места
#2015SOFIA: Събития
#2015SOFIA: Храна


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.