#2015SOFIA: Събития


16 декември 2015
#2015SOFIA: Тук нищо не се случва не е банална фраза – обидна е. Слагаме монокъла да видим какво става на сцената и улавяме доста богати картини, особено на въздух. Хиляди-маса-народ слушат джаз в Южния парк и се молят да не свършва. През "сухия" август центърът се пълни с приятели, които пускат щедро банкноти в шапките на улични музиканти от Лондон. Големите зали и те се пръскат по ръбовете – от хора, които са гледали Кръстникът и Властелинът и преди, но някои вероятно никога не са слушали симфоничен оркестър на живо.

И Опасни връзки сме гледали, но има ли някой, който очакваше Квартет? В галериите също се усети тектонско раздвижване. Пикасо в София – чек. Кристо и Жан Клод – двоен чек. Но не бяха само големите – тази година галериите се отвориха за млади автори, които нямат още и един бик в портфолиото си, а получиха арена за изява, оле! Жалко е само какво се случи със 100-те години българско кино – нищо. Утехата ни е колко дръпна анимацията – десетилетия след Тримата глупаци започна да зрее Златната ябълка.
СЪБИТИЯ: СОФИЯ ГОВОРИ

Те не само си говорят, но и действат за промяната на града ни във вертикална посока. Питахме ги какво ново се случи през 2015, а те ни отговориха така:

Гергана Мудова
МУСИЗ
"Нещата са много динамични, пълно е със събития. Ето, в деня, в който открихме изложбата на Бил Оуенс, имаше още три паралелни експозиции на супер добри автори и аз исках да бъда там. Скупчването на събития ми даде усещане за европейски град – да можеш да излезеш и да направиш тур на галериите за една нощ."

Адрияна Михайлова
So Sofia
"Кога големите компании ще разберат, че музиката е най-прекият път до сърцата ни и че могат да я използват по безброй нови начини? Случват се много циклични и ретроградни неща, Stereo MCs и Chambao сигурно вече имат българско гражданство. Харесват ми обаче опитите на няколко неуморни промотъри като Indioteque и ReelFeel да показват съвременна музика – браво, възхищавам ви се! Позитивен тренд са и алкохолните брандове, които инвестират много в професионално помислени събития."

Виктор Чучков
Chouchkov Brothers
"Кинофестивалите ни за мен бяха водещите събития на годината. Бях впечатлен и от Пикасо, и от Кристо и Жан-Клод, и от фотографиите на Раян Макгинли и Бил Оуенс. По време на A to Jazz за пръв път видях накуп толкова много млади хора, излъчващи спокойствие и вътрешна красота, събрани да послушат качествена музика на открито."

Вихрен Георгиев
People of Sofia
"Голямото събитие за мен са малките изригвания на индивидуалността – магазинчета, където артисти продават нещата си, цветни хора по улиците, пекарни и сладкарници, които се надпреварват да ни впечатлят с интериор, или "възкръсването" на гей прайда, който беше завладян от млади, необременени и искащи да се чувстват свободни хора."

Стефан Икога
писател
"Имам тенденция да забелязвам повече лошите неща, като велоалеите, които свършват в дръвчета. Но се случиха и добри работи – направи ми супер впечатление, че все по-често има събития, които остават встрани от главните улици и големите зали. Това показва, че културата, макар и потисната от хилядите пречки, успява да си пробие път."

Адриана Андреева
Studio Komplekt
"Внимание. Прясна боя. в СГХГ беше изложба, от която си тръгнах с усещането за желание за притежание на платна на млади автори! Мария Василева продължава да е кураторът с бистра преценка, точен изказ и фантастичен усет. Ценни събития бяха лекциите от Въведение в съвременното изкуство, Фокус България на Vienna Contemporary, фотографските изложби на фондация МУСИЗ, ДОМА арт фест, Фотофабрика и още..."

Хроме
графити артист
"Освен джазът, който ме накара да се чувствам супер в кучешката градинка, концертът на Dubioza Kolektiv в Маймунарника беше жесток. Иначе със сигурност тръпката около мачовете на България на Европейското беше най-силна, още ме е яд как се разминахме с финала."

WhATA
Архитекти
WhATA като че ли пропуснахме събитията тази година, ако не броим един-два концерта (A to Jazz и седмичното ходене на кино броят ли се?). Но пък си направихме за пръв път наше събитие – пародийно връчване на годишни архитектурни награди, на което в най-големия февруарски студ се събраха доста хора и не ни замерваха с домати (може би заради сезона). През останалата част от годината подготвяхме конкурс, а от чудене дали да идем на Роби Уилямс в Бургас или в Букурещ, не отидохме никъде."


#2015SOFIA: Градът
#2015SOFIA: Хората
#2015SOFIA: Места
#2015SOFIA: Арт & дизайн
#2015SOFIA: Храна


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.