Непознатата Турция


24 септември 2020 текст Дани Николова
Ако сравним света с безкрайна книга, която пишем, размотавайки се наоколо, тогава пътешествията стават много важна част от него. "Да не пътуваш, означава да четеш една и съща страница", е казал още Свети Августин през Средновековието. Имайки предвид колко лесно е да тръгнеш на път днес (изключваме периода на Covid-19), пътешествията се превръщат повече в глава от модерен и по-малко – в глава от психологически роман.


Както не знаем нищо за К. (физическите му характеристики, мислите, миналото, дори името), така често не разбираме достатъчно за страната, която сме посетили. Но ако при Кафка романът (Процесът) въпреки това е шедьовър, пътешествието се нуждае от интересни факти (например културни) като допълнение към видяното. Днес дестинацията е Турция.


99 проблема, но рапът не е един от тях
Хип-хопът в Турция е сравнително млад и по-скоро обвързан с традицията на говоримия език и поезията на Близкия изток. Едно обаче е същото: сърдитото нареждане на рими изразява недоволство от настоящата ситуация. 15-минутното парче Susamam например e счупило рекордите по гледане в YouТube. Изпълнява се от 20-ина музиканти, всеки адресиращ по един наболял за страната проблем – от справедливостта и разклатените разбирания за човешки права до образователната система. Всички лоши момчета на световната рап сцена пък биха завидели на Ezhel, арестуван заради съдържанието на свое парче (Geceler). След близо година и масивна кампания #freeezhel в Twitter рапърът е освободен и днес излиза с нов албум Made in Turkey (с турско-холандския хип-хопър Murda), в който продължава да се гневи заради проблемите в страната.Плачи дете, баща ти (не) е невинен
470 жени са станали жертва на домашно насилие през изминалата година в страната и този път визуалното изкуство, подобно на хип-хопа, решава да се заеме с оповестяването на проблема публично. Вахит Туна е артистът, който обръща внимание на тревожната статистика, като създава инсталация от 440 (толкова е броят на загиналите през 2018 жени) обувки на висок ток, подредени върху огромна сграда в Кабаташ. Идеята идва от обичая в някои краища на страната обувките на покойника да се закачат пред къщата, а високите токове символизират женствеността и свободата. Съвсем отскоро инсталацията е свалена, но проблемът не е, затова следим Вахит Туна за подобни избухвания и в бъдеще.


По следите на изчезващото изкуство
Ако светът няма нужда от поезия, ще разбере ли изобщо, че тя е изчезнала, е фундаментален въпрос на новото време, но тук той не е на дневен ред. По-интересно ни е как Хасан Кале приема мимолетността на своето изкуство, чрез което представя различни аспекти на турската култура и архитектура. Вместо платна Кале използва микроскопични елементи от всекидневното ни меню, като макарони, парченца бадем, бобени зърна и люспи от семки. Ангажираност с настоящата ситуация в страната не липсва. Откакто Турция обяви, че навлиза във втора вълна на Covid-19 и с тревога съобщи за нов пик на заболели, Хасан Кале рисува миниатюрите си върху лекарства и филтри на маски.
1 + 1 често е много повече
В текста на френска ъндърграунд банда, където лирическият герой страдаше по изгубената си невярна любима, се казваше, че Питагор е бил глупак, защото 1 + 1 е 69. При турския визуален артист Угур Галенкуш изключваме всяко физическо проявление на любовта. Тук тя е в най-висшата си форма: любов към справедливостта и правото на достоен живот за всеки. Така 1 + 1 става равно на разтърсваща представа за социално неравенство. Сполучливото смесване на две снимки (обикновено сток фотографии) е стартирало като хоби. Няколко години по-късно вече е успешен канал за акцент върху все по-широко зейналата пропаст между развития и развиващия се свят.


Турският Вестерос
Resurrection: Ertuğrul е историческа драма в пет сезона, която разказва историята на Ертурул Бей, потомък на номадско мюсюлманско племе, а по-късно и баща на Осман I, основателя на Османската империя. Някои го определят като поне толкова добър, колкото е Игра на тронове, други твърдят, че е дори по-добър, а трети настояват, че е единствено и само културна пропаганда. Кой крив, кой прав, може- те да се убедите сами, защото сериалът е качен на Netflix. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098