Топ 10: Картата, топлоцентралата и още...


28 септември 2021
Нещата, които правят живота ни по-хубав.


Картата
Имало ли я е твоята улица преди век и как се е казвала тогава? А коя жп гара е стърчала на мястото на НДК? Всичко това + информация за десетки сгради архитектурни образци на периода се чете на постера Планъ на София 1935 г., който разкрива старото лице на града ни. Размерите са 50 х 70 см, а цената – 25 лв. от bulgarianhistory.shop.


Топлоцентралата
Зад хълмовете на Южен парк 2, между културно-историческия комплекс Гарнизонно стрелбище и Перловска река – ето къде ще забие „новото арт сърце на София“ съвсем скоро. Отдавна чакаме сградата на бившата топлоцентрала да се прероди в центъра за съвременни изкуства Топлоцентрала. Сега вече чакаме да видим и стартовата му програма.


Значката
Ако трябва изобщо да обясняваме към какво препраща синята валдхорна, значи първо ще ви пратим да изгледате How I Met Your Mother. После се върнете тук да ви кажем откъде да си я вземете като значка. В AliExpress я дават за жълти стотинки, а вдига стойността на дънковото ти яке до небето. Ако си фен, разбира се.


Изкуството
Джон Форман има своя лична форма на терапия, от която печели не само той самият, но и всеки, който види работите му на живо. Понеже едва ли ще ги срещнем в дивото, следим страницата му SculptTheWorld, където споделя снимки на лендарт произведенията си от камъни, счупени стъкла, пясък и каквото друго е попаднало между пръстите му.


Топлоцентралата
Точно когато си мислиш, че брънчовете по Оборище вече няма с какво да те изненадат, се оказваш във FlipFlop в една дъждовна съботна сутрин и ти сервират ей това удоволствие. Сладко-кисела, газирана и най-вече – лилава, лавандуловата им лимонада е да си умреш.
Каталогът
Българският литературен модернизъм: Една колекция на Росен Петков тъкмо излезе в едва 300 екземпляра, за да ни преведе през еволюцията на книжното оформление от края на XIX век до Втората световна война. Над 150-те включени издания ще съберат очите ви и ще ви накарат да се питате „не можем ли и сега така да правим книги?!“. За 90 лв. от modernism.scas.bg.


Сериалът
През 70-те Ингмар Бергман снима минисериала си Scener ur ett äktenskap за шведската телевизия, черпейки вдъхновение от личния си живот. Сега HBO възкресява историята за двойка, чийто брак се разпада в бавни, но наситени с емоция и достоверност сцени, под името Scenes from a Marriage. Гледаме и чакаме да завалят награди.Пазарът
Място за събития, фермерски стоки и гурме храна с голям паркинг – такова бъдеще се чертае за пазара Иван Вазов. Реконструкцията, при която ще се запазят старите наематели, но ще се отвори терен и за по-хип такива, засега е на етап планиране, но вече се вълнуваме да видим ще влязат ли пазарите в София в нова ера и имали ли са нужда от това.


Артистът
„Превръщам кошмарите в реалност“, казва кратко за себе си собственикът на TikTok профила lights.are.off. 3D артист и аниматор, той (или тя?) създава същества и ги пуска да живеят свой живот в къси видеа, които могат да са наръчник по съспенс и хорър. Страх ни е да гледаме и все пак не можем да се спрем.


@lights.are.off

somebody's hungry

♬ original sound - LIGHTS ARE OFF


Училището
Архитектите от Lusio са готови с най-новия си проект, който сложи 90 СУ в Люлин на картата на по-иновативните училища в града. Новото им учебно пространство раСТЕМ в света на науките сблъсква природните науки и творческите занаяти, предизвиква учителите да преподават по нов начин, а децата – да са по́ в час.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.