Стара слава


Ул. Янтра 23

Ул. Янтра 23

Автор на снимката Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

Съвсем близо до стената на Военната академия, скрита зад един вечнозелен бор на улица Янтра, открихме тази великолепна стара къща – едновременно внушителна и елегантна по онзи достолепен начин, който само сградите от първата половина на 20 век имат. Чак да не повярва човек на какви красоти можеш да попаднеш само 500 метра след задименото Цариградско шосе.
Ул. Мургаш 6

Ул. Мургаш 6

Автор на снимката Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

Това е само една от много приятни стари сгради в района на Софийския университет, БНТ и Докторската градина. Основната разлика между нея и доста други наоколо е, че изглежда безупречно, нищо че може десетилетията история да й тежат. Ще я намерите лесно, спускайки се от АГ Шейново надолу по уличката – до гордата й бяло-жълта снага се издигат още няколко стари красавици – отдайте им нужното внимание.
Ул. Уилям Гладстон 16

Ул. Уилям Гладстон 16

Автор на снимката Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

Улицата, кръстена на големия приятел на българите Уилям Гладстон, е една от най-дългите, за които се сещаме, поне в центъра. Провира се от площад Славейков през Витошка, чак до булевард Христо Ботев, но вие се спрете за малко в самото й начало, за да се насладите на една достолепна сграда – строена през 1923, но чудесно поддържана и до ден днешен. В нея се разполага търговският съветник при австрийското посолство – може би от време на време човекът се чувства почти като във виенската си къща.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.