Научно погледнато


Сериозно, за наука може да се говори и извън вратовръзките, безкрайните часове четене и записките в училище. Ако постоянно търсите в Гугъл отговори на какви ли не странни въпроси, а на любопитството ви му е трудно да заспи вечер, ето три научни канала в YouTube, които не са суха храна за мозъка, а апетитни хапки знание.

MinutePhysics

MinutePhysics


Това, което се случва тук само с маркер и бяла дъска, изобщо не е според очакванията ви за писане и преписване на формули. Всичко е опаковано в минута-две и обяснено с прости комикси и човешки фигури от кръгче с пет линии. Изцяло математическа ли е Вселената, защо Слънчевата система е плоска, как работят радарите и три лесни начина да пътувате във времето – физиката е вълнуваща, честна дума, стига да ви я разкажат добре. Е, нали знаете онази приказка, че ако не можеш да обясниш идеята си на тригодишно дете, значи сам не я разбираш – тук схващат всичко чудесно и ни го обясняват просто, бързо и, страхотен бонус, забавно.
Vsauce

Vsauce


Имат ли цвят огледалата, каква е скоростта на тъмнината и колко тежи сянката ни – Майкъл от Vsauce започва всяко десетминутно видео от въпрос, който може да ни се стори интересен само след сериозни уговорки. Неговото любопитство към света обаче е всеядно – няма глупави въпроси и скучни теми. С което, няма как, увлича и нас – мини-лекциите му поглъщат като черна дупка и преди да се усетим сме изгледали десетина. Мисълта му скача от една на друга тема и, говорейки за Космоса, като нищо ще започне от физика, ще мине през медицина и психология и ще приключи с графичен дизайн, като мимоходом успява да каже и две-три супернови шеги. Ако ви е интересно как работят нещата около вас или какво значат, отговори има. А огледалата, между другото, са зелени.
Veritasium

Veritasium


Дерек Мюлър създава канала през 2011, за да прави интервюта със случайни минувачи и да провери къде бъркаме в солидните си като бетон мнения за науката (разстоянието между Луната и Земята например ще ви изненада – в него се побират на широко всички планети от Слънчевата система). През 2015 Дерек вече се е прехвърлил на интервюта с нобелови лауреати и учени от ранга на Ричард Докинс, за да им задава поравно както сериозни въпроси, така и казуси като „Извинявайте, но това дърво... материята, за да порасне... откъде я взима?“. 216 видеа, които ни разхождат из Чернобил, казват ни, че най-голямото езеро в Калифорния е там по погрешка, и ни карат да се замислим за глобалното затопляне по нов начин – ок, доста са, но пак сме нетърпеливи и за следващите епизоди.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098