Внимание, пари!


Да, зимата го предпочитаме горещо. Добрите напитки в пареща чаша нямат нужда от реклама – в събота следобед всички си падаме по тях – но ако искате да вдигнете вкуса с още няколко градуса, ето три рецепти, които направо завиват с одеало.

Черен чай & мляко

Черен чай & мляко


Но не по вкуса на Кралицата, а на някоя индийска принцеса. Масала, както наричат тази напитка, означава "смесени подправки" и името е буквално. Лъжичка кардамон, още една канела, малко карамфил и грам прясно настърган джинджифил се събират с черен чай в голяма тенджера и се оставят да врят за десет минути. После се добавя мляко на вкус и мед, ако искате. Горещ е страхотен, обаче не прибирайте рецептата през лятото – с пет-шест бучки лед на следващия ден също е бум. В ръкава имаме и два големи жокера за истинските отличници: ползвайте пушен кардамон, за да вкарате допълнителен нюанс, и щипнете на върха прясно смлян черен пипер.
Ванилия & кокос

Ванилия & кокос


Взимаме тази чаша с нас в леглото всяка вечер, откакто стана зима – така е с гениалните прости неща, залепват си на мястото. Обичайно в този по-лек вариант на горещия шоколад (до който също ще стигнем след малко) се смесват прясно мляко с канела, захар и ванилия – екстракт или по-добре на шушулки, ако ви се намират. Вкусно се получава, но сигурно вече ви е хрумнало и без да ни четете, затова внимавайте в детайла: в тази рецепта половината мляко е кокосово. С него ванилията си е у дома – двата аромата се обичат. За бонус точка използвайте кафява захар, която ще добави и лек нюанс на карамел.
Шоколад & чили

Шоколад & чили


Смлените горещи чушчици напоследък не ни излизат от ума, понеже вкарват интрига във всичко, до което се докоснат. Да, и в горещия шоколад. Никакви пакетчета, действаме по стария метод: за две чаши чупим на парченца един натурален шоколад и го слагаме на водна пара. От правилото как се топи шоколад няма мърдане – дъното на съда, в който е той, не трябва да докосва водата в тенджерата под него (която е точно пред завиране – цялата композиция е на среден огън). Щом го разтопите, сложете му две лъжички захар и щипка чили и налейте млякото, както е студено. Бъркайте върху котлона, докато се сгорещи, и сервирайте моментално. Ако си падате, добавете към чилито и малко анасон.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098