Без превод


Пишем на български с латински букви, за да си говорим със света, но има думи, които разбираме само у дома. Днес произнасяме ласка, везба и Перелик, за да се запознаем с три нови марки, които събират "преди" и "сега" в продукти, говорещи всички езици.

Laska

Laska


Кожата обича всяка нежност, но тази ласка е 100% естествена. С продукти от природата Весела Петрова прави авторски сапуни в малка работилница в северна България. Ръчният труд на мини екипът ѝ от майстори се излива в два калъпа с дизайнерски завършек: единият е с овче мляко, бор и мента, а вторият – с кисело мляко, лавандула и овесени ядки. Жълтият етикет разчита на близка мандра, докато стадото на овчаря Симо дава пресните ласки под зеления. Освен според вкуса на Весела, опаковките са рисувани и от натура – двойката щъркели например от години кацат в двора ѝ. Чакаме да видим кой ще долети върху продуктите за коса и тяло, но кога – не се знае. "Без машини и без бързане" е бизнес мотото на марката, което спира нетърпението и ни насочва към laskabynature.com, laika.bg и Elephant Bookstore за един правоъгълник за заглаждане ръбовете не деня.
Perelic

Perelic


На този родопски връх се вее сбъднатата мечта на Деница Попова – финансист, който през 2012 сменя каретата на счетоводните таблици с тези на традиционните български одеяла, обичани от детството. Perelic не иска да замести, а да допълни вечните родопски завивки в скрина с модерни техни наследници по вълна и технология. От далечния си дом в Берлин Деница реди меки цветове в дизайни на зиг-заг и райета, които се превръщат в одеяла във вечното ѝ вкъщи – България. Естествената вълна поема цветове с ръчно боядисване в Казанлък, след това минава през становете на фамилна фабрика в Сливенско и накрая става новият ни приятел за вечер на дивана. Скоро геометрия с етикет Perelic ще се разстила и на пода, но не чакайте на крак чергите и килимите на Деница – по-добре минете през N8 (на Шишман 8) или скачайте директно в perelic.com за каре с топлина на име Ziggy.
Vezba

Vezba


"Искаме да заместим крокодилчето на пуловера с елбетица", признава амбициите си младият екип, който вече е извезал две колекции блузи (дамска и мъжка) с мистичния български символ. Плодородие, Дърво на живота и Азът са някои от дизайните, които Цветомир Петков бродира върху гърдите и ръкавите (къси и дълги) на модели от памук. Доскоро чирак в работилница за народни носии в Трявна, днес вече майсторски зашива миналото за настоящето, като събира традиционни шевици от всички краища на страната и ги комбинира по своему върху тениски. Скоро иглата му ще минава през суетшърти, бомбъри, дънки и кашмирени палта, а по-напред в бъдещето – през кецове и маратонки. Дотогава вие минете през vezba.bg за вашия размер Свастика и не се плашете – симовлът носи успехи много преди да му наложат лошата слава, а в шевица пази и от зли духове. Един S за нас, докато чакаме Каспър.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098