По-печеният картоф


С обикновените картофи сладките са далечни роднини – всъщност бататите, както е другото им име, печелят преднина пред скромните си братовчеди с фибри, желязо, витамини B, C и още от азбуката. Ето и как вадят нашия апетит.

Пълнени с нахут

Пълнени с нахут


Бататите са вкусни и само печени във фурната: измиват се добре, кората им се пробива на няколко места с вилица, мажат се съвсем леко с олио или зехтин и се слагат за час на 200°. Яли сме ги и просто разполовени, със сол и разтечено от горещината масло, но за да е по-специално, правим услуга на вкуса им с тази плънка. Докато се пекат, зачервяваме чесън, червена чушка и пресен джинджифил на тиган, а после добавяме сварен и измит нахут. След няколко минути всичко е готово за корона на горещия сладък картоф. Вкусът е леко опушен и пикантен, а с магданоз или кориандър му щипвате и малко свежест.
Със спанак и тахан

Със спанак и тахан


В този момент на зимно изтощение често ни се посяга към салати заради витамините им, но за да не си останем гладни, от предястието правим ястие с няколко допълнения. В случая сприятеляваме накъсан спанак (или каквото друго зелено харесвате) с охладен сладък картоф, който първо е минал за 15-20 минути през фурната. Добавяме кашу и сусам за разкош, нар за звън, сирене фета заради соления му вкус и жокера, който прави от рецептата приключение – дресинг с тахан. Събираме лъжица от него с малко мед, капки лимон и зехтин, разбити до кремообразие. Следващия път ще пробваме запечено халуми вместо фета.
С яйце и пармезан

С яйце и пармезан


Някъде през 1890 в Ню Йорк за пръв път в менютата за закуска влизат hash browns – настъргани картофи с подправки, запечени на тиган за минутки, а рецептата си остава любимка и днес, защото е проста и жестока (макар че по-скоро ни се прияжда за обяд). Супер е и в сладката си вариация: към настърган батат добавяме сол, черен пипер, яйце и пармезан, а после с лъжица ги обръщаме в тигана, сплескваме и оставяме да се зачервят. За да станат по-хрупкави, измийте и подсушете стърготините, а има вариант и да си спестите тигана – сложете ги върху хартия за печене без яйце в сместта и пъхайте във фурната, докато бъркате компанията: прост млечен сос с лайм и зехтин.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.