В този дом живя и твори - къщи на велики българи


Яворова

Яворова

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Александър Величков


Пейо Яворов прекарва малко време в къщата на улица Раковски – около година между 1912 и 1913. В нея не е написал нито един от величавите си стихове, но пък именно в рамките на тази година животът на поета преминава през най-черния си етап. На 29 ноември 1913 любимата му Лора се застрелва, а самият Яворов прави неуспешен опит за самоубийство, оставяйки в стаята си предсмъртно писмо: “Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея.” От 1963 къщата е обявена за музей, като през годините е поддържана изключително немарливо, въпреки че се намира в самия център на града.

ул. Георги С. Раковски 136
Вазова

Вазова

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Александър Величков


Патриархът на българската литература прекарва дълги години в достолепната сграда на Раковски – тук са личният му кабинет, библиотеката му и гостната, в която е посрещал други български писатели и интелектуалци. Къщата е превърната в музей още през 1926 – само пет години след кончината на Вазов. Отворена е за посетители всеки ден без неделя и понеделник, като нормалният билет струва 3лв, а за ученици, студенти и пенсионери е само 2лв. Всеки последен четвъртък на месеца пък входът е безплатен.

ул. Георги С. Раковски 138
Елин Пелинова

Елин Пелинова

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Александър Величков


Елин Пелин живее в тази къща между 1922 и 1949 – тоест почти през целия си престой в столицата. Тези години са и едни от най-активните му в творческо отношение – в разположената на тиха улица в Лозенец сграда той пише някои от най-добрите си детски стихове и песни, както и философски разкази и притчи от сборника Под манастирската лоза. Интересното е, че по същото време Елин Пелин е и уредник в къщата-музей Иван Вазов, за която става дума по-горе.
ул. Елин Пелин 2

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.