Гранична зона - посолства в градски условия


Посолство на Гърция

Посолство на Гърция

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева


Посолството и близката резиденция на нейно превъзходителство госпожа Данаи-Магдалини Куманаку са разположени близо до древния източен вход на София – Орлов мост. Къщата, в която се помещава гръцката мисия днес, е на известната в миналото музикантка Вера Дренкова и е построена по съвместен проект на архитектите Киро Маричков и Георги Фингов. Една от малкото запазени сгради от 19 век, които и днес блестят в сърцето на града.

ул. Сан Стефано 33
Посолство на Италия

Посолство на Италия

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева


Една от най-красивите постройки в София навремето била притежание на Австро-Унгария, но след Първата световна попада във владение на италианската държава. Проектирана е от архитект Петер Пол Бранг. През 1908 сградата е реконструирана от архитект Лудвиг Рихтер, на когото дължим особено ефектната северна фасада на посолството, гледаща към ул. Шипка, където е и разположен официалният вход.

ул. Шипка 2
Посолство на Испания

Посолство на Испания

Автор на снимката Ангел Коцев студио, текст Мия Янева


На тихата Шейново, в един от най-красивите райони на града, е посолството на Кралство Испания – достолепната къща, труднодостъпна заради засилената сигурност, но пък винаги готова да помогне на закъсалите поданици у нас. Негово превъзходителство Хорхе Фуентес, който впрочем е посланик у нас за втори път, наминава при официални културни или обществени визити, но за своя престой предпочита резиденцията в покрайнините на града.

ул. Шейново 27

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.