Био кино


В сезона на лекия хумор преминаваме в тежкотоварното платно, за да срещнем отблизо трима важни герои – Робин Уилямс, Уитни Хюстън и M.I.A., в чийто тесен кръг влизаме с документални филми, промънкнали се зад желязната завеса на живота им.

Whitney

Whitney


Кевин Макдоналд взима Оскар за биографията на Марли, но дълго се колебае за тази на Хюстън, а по-късно казва, че по време на снимките се е чувствал като във въртележка, в която "никой не искаше да говори открито и имаше някаква бариера". Това е любопитно, предвид достъпа му до близките ѝ за пръв път пред камера говорят толкова хора от интимния ѝ кръг, виждаме неиздавани записи и кадри от сцената и зад кулисите, а освен проблемите с алкохола, наркотиците и депресията, се повдига и премълчаван досега въпрос за сексуално посегателство в детството ѝ. "Whitney е твърде погребален, за да е парти, твърде тъжен, странен и смущаващ, за да развеселява. И все пак, въпреки този мрак и тъга, филмът просто работи, дори когато работи срещу себе с", казват критиците от Ню Йорк Таймс след премиерата на 6 юли. Скоро се надяваме да имаме и собствено мнение.

Гледайте трейлъра тук.
Matangi / Maya / M.I.A

Matangi / Maya / M.I.A


Едва ли има друг филм с повече фалстарти и един почти фатален – през 2013 през ръцете на режисьора Стийв Ловърид изтича трейлър, заради който певицата го отрича. Да хванеш нишката в биографията ѝ не е лесно: Матанги Алурпрагасам (по лична карта) бяга със семейството си от гражданската война в Шри Ланка на 11 и живее като бежанец в Лондон, където от караоке пред огледалото стига до голямата сцена. Репликата "Ако имаш достъп до микрофон, използвай го, за да кажеш нещо" обяснява защо в текстовете ѝ има политически послания за Палестина, тамилите в Шри Ланка и бежанците, върху които Ловърид поставя ударение. Толкова силно, че печели наградата на журито на Сънденс, но пак е нападнат от M.I.A., защото музиката ѝ заема „едва 4 минути” от общо 90. Дано изтекат и насам след премиерата на 21 септември, а дотогава – hands up, hands tied.

Гледайте трейлъра тук.
Robin Williams: Come Inside My Mind

Robin Williams: Come Inside My Mind


"Дадена ти е малка искра лудост... Ако я изгубиш, си нищо." Така завършва трейлърът на тази биография от режисьора Марина Зенович, вмъкнала се зад завесите и бронята на Робин Уилямс, след като печели Еми за Роман Полански: Издирван и желан. Ерик Айдъл, Упи Голдбърг, Стив Мартин, синът му Зак Уилямс и самият Робин редят пъзела на живота му с интервюта и кадри зад сцена, включително невиждани досега. Как му повлиява внезапната слава и какъв отпечатък оставя актьорът в киното и културата изобщо, гледаме (в каналите на HBO) заедно с деликатно премерено внимание върху темата за физическите и психологическите проблеми, довели до смъртта му на 63 през 2014. Отиде си на 11 август впрочем, макар такава годишнина да не ни се отбелязва.

Гледайте трейлъра тук.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.