За личната ви библиотека


Пролетният панаир на книгата приключи със страшен улов, надяваме се, за всички, които намериха време за него. Вратите на книжарниците са широко отворени за останалите, а новото няма да свърши. Подбрали сме три томчета (технически четири), които вече ви викат от рафтовете: колекционерско издание разкази от Вонегът (в две части), наука през смях от света на Тери Пратчет (и от нашия) и малко точни хирургически разрези на човешката същност (и смутът в нея) от Стефан Цвайг. Дерзайте!

Събрани разкази

Събрани разкази


Колекционерското издание в два тома съдържа всички разкази, които класикът на американската литература някога е писал. Общият им брой е 98, а някои от тях така и не са виждали бял свят досега. „Запази го за сборник пълни съчинения, който ще се появи някой ден, след като станеш известен“, е казвал агентът на Вонегът всеки път, когато издателство или списание отхвърляли негов разказ. Човекът е имал точен мерник и е уцелил в десетката, но и отказите не са били съвсем безпричинни. Опитваме се да кажем, че не всички 98 разказа са сапфири и диаманти. Трябва ли това да ни притеснява обаче? Категорично не. Препоръчваме ли да добавите тези два тома в домашната си библиотека? ДА! При това не само защото пълният набор от разкази на Вонегът ще ви позволи да проследите развитието на един литературен гений (не преувеличаваме), но и защото ще ви предостави моментна снимка на американското общество от 1941 до 2007. Бонус точки дават и предговорът на Дейв Егърс (Кръгът), и придружаващите текстове от близките приятели на Вонегът Джером Клинковиц и Дан Уейкфийлд, от които ще научите важни факти за живота на автора, които със сигурност не сте знаели досега.
Науката от света на диска 2: Глобусът

Науката от света на диска 2: Глобусът


Пратчет и двамата му приятели с истински научни степени в джобовете (разбирайте съавторите Иън Стюарт и Джак Коен) се завръщат с поредния микс от научни факти и фантастично представяне на света, в който живеем. В първа част на Науката от света на диска (за която ви информирахме подробно в предишен брой на Програмата) магьосниците от Невидимия университет пак оплетоха конците (каква изненада) и случайно създадоха версия на нашата собствена кръгла земя (разбирайте... ами, нашата собствена кръгла земя). Архиканцлер Ридкъли и компания обаче бяха толкова заети да спорят как работи тази нова вселена (с изключение на Ринсуинд, който винаги е съсредоточен върху това да не го подгонят, смачкат или изядат каквито и да било чудовищни създания), че не обръщаха особено внимание на хората, пребиваващи в нея. Сега великите умове на Невидимия университет се опитват да осмислят съществуването им. Фокусът е върху вътрешното пространство на човешкия ум и „историите“, които създаваме, за да обясним света и ролята си в него. Книгата обхваща широк спектър от теми и концепции, включително свободната воля, религиозната вяра, антропния принцип и необходимостта от изкуство в човешкото развитие. Именно заради последното доброжелателните магьосници се опитват да добутат до момента, в който на света ще се пръкне драматург на име Шекспир.
Смут в чувствата и други новели

Смут в чувствата и други новели


Трудно ще се сетим за по-превеждан или по-четен писател от австрийския класик през десетилетията между двете световни войни. Още по-трудно ще е да отречем, че в годините след това Цвайг е един от малкото автори, познали стремителното изпадане в неизвестност. Е, времето на неговото завръщане е дошло. Третият от поредицата сборници, в които Стефан Цвайг е представил новелите си на тематичен принцип, излиза за пръв път през 1927 и съдържа три произведения за противоречивите чувства, характеризиращи човешката душа: Двайсет и четири часа от живота на една жена, Разрухата на едно сърце и Смут в чувствата. Записки на тайния съветник Р. фон Д. И в трите очаквайте това: поглед вдън душа от един отличен познавач на човешката психология и акуратна хроника на времето от един сладкодумен разказвач на истории.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.