Какво ново по рафтовете?


Стивън Кинг продължава да е продуктивен, този път малко встрани от основния си жанр, Станислав Лем разкрива засукания си мисловен свят пред истинския такъв, а Юнас Юнасон пак е забъркал манджа от смешни ситуации: това са трите нови заглавия, които хванаха окото ни при един бърз поглед по рафта в книжарницата.

Били Съмърс

Били Съмърс

Автор на снимката текст Дани Николова


Стивън Кинг
Бард, предстоящо

Запазената хорър територия отстъпва място на класическа трилър ноар история, написана със същия стил, лекота и мощ. „Той не е нормален човек. Той е наемен убиец“, пише Кинг за главния си герой, когото мафията от Лас Вегас е наела, за да замести друг наемник: заловен, с шансове да проговори и следователно с етикет „за отстраняване“. Били, който се представя с още няколко имена, е сложен човек. Ветеран от войната в Ирак, виждал приятелчетата си буквално да се разхвърчават на парчета, Били страда от посттравматичен стрес, но въпреки това е целенасочен. Готви последния си съвършен удар, преди да се оттегли от попрището. Няма да е спойлер, ако ви кажем, че тези страници се усещат като алтернатива на 22/11/63. Но историята този път е разказана от гледната точка на убиеца, който се представя като обещаващ писател в търсене на поредния си роман. А това от своя страна позволява на Кинг за пореден път да пише за любимата си тема: изкуството и писателската професия. И убийствата, естествено.
Свят на ръба

Свят на ръба


Със Станислав Лем разговаря Томаш Фиалковски
Колибри, 15 лв.

„Краят на века и краят на хилядолетието са само конвенционални граници, произтичащи от установената форма на календара. Независимо от това как измерваме времето, ние се озовахме на прага на нова ера. Преместени от течението на гигантска река, течем към непознат океан. И току-що започнахме нашето пътуване“.... Със Станислав Лем разговаря известният журналист Томаш Фиалковски, който успява да измъкне доста от мислите му на показ. Актуалните му страхове, раздразнения и надежди, проблемите от научно-морално естество, пред които вярва, че човечеството е изправено, етични и политически въпроси... С две думи всичко, което занимава ума на писателя. Тази книга още веднъж потвърждава, че Станислав Лем не просто е аналитичен мислител с чувство за хумор – независим и често доста противоречив в начина си на възприемане на реалността, но и доста интересен и остроумен разказвач с (почти) винаги иронично отношение към света.
Сладко отмъщение АД

Сладко отмъщение АД


Юнас Юнасон
Колибри, 18 лв.

Виктор има за какво да се разкайва. Той не само е измамил безсърдечно младата си бивша съпруга Йени, но е оставил и сина си Кевин да умре насред кенийската савана. На Виктор обаче дори не му минава през ума, че Кевин може да бъде спасен и осиновен от масайски шаман, а впоследствие, когато трябва да премине през ритуалите, превръщащи всеки масайски мъж във войн, да препусне с 200 обратно към Стокхолм, където да се натъкне на Йени. А с нея има страшно много да си говорят – предимно за отмъщение. Съдбата се заплита още по-удобно, когато срещат мъж, предлагащ подобни услуги (за отмъщение, имаме предвид), който изскача с гениална идея, свързана с мазето на Виктор, коза, няколко картини, четири кутии със секс играчки и кило брашно... Не знаем какво още да ви кажем. Както винаги Юнасон е смешен, този път дори малко повече.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.