На брега - езерни красоти в градски условия


Дружба 1

Дружба 1

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

Възникнало съвсем неволно покрай изкопни работи преди 30-40 години, днес езерото е една от малкото квартални атракции в Дружба 1. Покрай него ще откриете доста зеленина, кафенета с приятна гледка и два православни храма. Табели предупреждават, че влизането във водата носи опасност за вашето здраве, макар че точно в това езеро неподатливи на студ плувци скачат смело за хвърления от попа кръст на всеки 6 януари. През годините мястото е зарибявано доста хаотично, но в крайна сметка тук можете да ловите каракуда, бабушка или уклей.
до Терминал 2  на летище София

до Терминал 2 на летище София

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

Най-новото езеро в града се появи в непосредствена близост до втория терминал на летище София като част от един амбициозен проект за облагородяване на района. Някога там се намираше кариера Стари силози, но днес пространството наоколо е озеленено и освен езерото има 2 километра алеи, амфитеатър и скейт парк. Точно тук от 18 до 20 юни ще върви фестивалът Park Live – интересен избор.
Ариана

Ариана

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Александър Величков

Най-известното софийско езеро е създадено в самото начало на 20 век и точно както самия град, оттогава е променяло облика си доста пъти. За известно време Ариана съществуваше само като бетонен басейн, а сините води и зеленината около него бяха останали в старите фотоси и разказите на родителите ни. Преди 3 години най-сетне го реставрираха и напълниха с вода, но и претрупаха пространството около него с толкова кафета, бирарии и кръчми, че цялата романтика на мястото издъхна.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.