Градоустройствен план - концептуални сгради, за които формата има значение


Къща охлюв

Къща охлюв

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Мия Янева

Цветната къща, кацнала на склона на Симеоновско шосе, е истински бисер сред сградите тип мутробарок, които сме свикнали да виждаме в кварталите край София. Пригодена е за живеене и освен естетическа функция всичко си има и практично приложение – рог­цата например са гръмо­отводи, а на върха им има лампи, които светят вечер. Силно философският заряд, че човек като охлюв мъкне всичко на гръб през живота си, и чувството за хумор превръщат къщата Охлюв в една от атракциите на квартала.

бул. Симеоновско шосе 178
Яйцето

Яйцето

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Миа Янева

Сградата под естакадата на Околовръстното е суперлюбопитна не само заради сравнително необичайната си форма и изцяло стъклен вид, а и заради мястото, на което е кацнала – съвсем на тротоара и след преструктурирането на пътя, забутана под надлеза. Все още недовършена, тя събира любопитни погледи, а асоциациите играят с определенията скафандър и космически кораб.

на пресечката на Симеоновско шосе и Околовръстен път
Корабът

Корабът

Автор на снимката Валентин Даневски за Ангел Коцев студио, текст Миа Янева

Внушителната дървена постройка на два етажа преди време действаше като бирария Старият кораб и събираше на палубата си любители на хапването и пийването. В момента прозорците й са заковани, а кръчмето е напълно запустяло – явно претърпяло пожар, ако съдим по оставените следи. Бившата кръчма обаче си е все така симпатична и радва всички, които бродят из централните части на града.

ул. Денкоглу 17

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.