Вариации по тема - гербът в цялата му прелест


Каменният герб

Каменният герб

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Никола Шахпазов


Както подобава на достолепен (а и красив) търговски комплекс като Халите, над централния му вход гордо изпъква каменният герб на столицата. Той си е там от началото на миналия век, когато откриват сградата, постепенно превърнала се в една от забележителностите на града. Гербът е избработен майсторски и в пълно съответствие с оригинала на художника Харалампи Тачев от 1900. В разделения на четири полета щит ясно виждаме образа на Улпия Сердика, църквата Света София, Витоша и скритата зад златен балдахин статуя на Аполон.

бул. Мария Луиза 25
Флоралният герб

Флоралният герб

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Никола Шахпазов


Най-внушителният по размери герб на столицата бе завършен съвсем наскоро. Особено свеж и подходящ за сезона, най-вече защото е съставен от 5000 цветя – виолетова, червена и бяла виола, жълт тагетес, синя лобелия, синя петуния, сребрист гнафалиум, зелена и сребриста сантолина. В четирите полета на хералдическия щит липсват ясните изображения, но пък като цяло композицията е доста ефектна.

тревната площ на пътния възел бул. Цариградско шосе – бул. Яворов
Герб с петолъчка

Герб с петолъчка

Автор на снимката Валентин Даневски, текст Никола Шахпазов


Появил се във време, когато на всичко свети комунистическата петолъчка, тази разработка на софийския герб запазва основните елементи от оригинала, но представени значително по-стилизирано. Гордо греещата звезда е добавена от Иван Радев през 70-те и си остава там в следващите петнайсетина години.

на уличните лампи около площад Света Неделя

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.