Необяснимите - най-странните паметници наоколо


Отварачката

Отварачката

Автор на снимката Веселин Мартинов (текст), Валентин Даневски (снимки)


Кодовото название на тази титанична творба от стомана според нас е Отварачката, но на вас може да ви изглежда и като нещо съвсем различно. Също така имаме подозрения, че художественото внушение и размерите са директно свързани с идеята за здрав дух в здраво тяло. Или пък беше “не човек, а желязо”? Убедени сме единствено, че монументалната творба се появи пред централния вход на националния стадион Васил Левски някъде около неговия генерален ремонт.

пред стадион Васил Левски
Майка с дете

Майка с дете

Автор на снимката Веселин Мартинов (текст), Валентин Даневски (снимки)


Тази статуя е остатък от късния социализъм, когато в града се появиха не един и два странно ръбести обекта с неясна цел и още по-трудно откриваема художествена стойност. Някъде дълбоко зад чудовищното лицево изражение на майката, изпъчените като ракети земя-въздух каменни гърди и увисналото на тях дете, вероятно трябва да стои идеята за семейството и любовта.
ул. Димитър Димов 13, градинката до 17 ОУ Хан Крум
Паякът

Паякът

Автор на снимката Веселин Мартинов (текст), Валентин Даневски (снимки)


Превръщането на парка Заимов в свободно пространство за арт експерименти е идея, на която ръкопляскахме шумно и продължително. Обичайното парково пространство се разчупи значително от разположените навсякъде статуи и каменни композиции. Дълго се взираме точно в тази метална творба – масовото твърдение, че там трябва да видим паяк и паяжина някак ни убягва, а всъщност ни напомня на нещо съвсем друго. Вие какво виждате?
парк Заимов, до театър София

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.