Вярно или грешно?12 февруари 2015
Няколко мита за виното, в които няма капка истина. И няколко по действителен случай.


Червеното вино – винаги на стайна температура
Грешно
Също толкова вярно, колкото би било за бирата. Червеното вино се сервира с варираща температура и само някои сортове понасят по-топли градуси – повечето се чувстват идеално между 15-20 (как ви го поднасят в заведенията показва и колко са сериозни в отношението си). За по-леките вина тази температура пада още повече. В Древен Рим е било сериозна обида да кажеш на някого, че пие неохладено червено вино, а нали знаете за теста на времето – е, обидата не го е издържала, но другото си остава.

Леко вино се комбинира с лека храна
Вярно
Ако си поръчате по-леко вино, защото и без друго храната в чинията ви е тежка, вървите срещу течението. Един сериозен стек с плътен сос винаги би харесал чаша тежко червено вино. Всъщност, за да откриете най-хубавите комбинации между вино и храна ви трябва само едно – да опитвате. Може да отнеме цял живот, но не сме чули някой да е съжалил. Същата мантра важи и за опознаването на виното – то просто трябва да се пие.

Няма нужда да опитвам, просто го сипете
Грешно
Когато в ресторант ви поканят да опитате виното, целта не е само да го харесате на вкус. Да, в местата със сомелиер се очаква да кажете дали ви допада препоръката му, но е важно и друго. Сипват се няколко глътки, които е достатъчно да помиришете – усетите ли аромат на мухъл или нещо развалено, значи наистина нещо е развалено. Ако виното е газирано, ако мирише подобно на мокър картон, ако заедно с това вкусът му е ужасно скучен, плосък и затъпен – изпратете бутилката обратно и помолете за нова, защото в тази бактериите са започнали партито преди вас.

Само лошите вина са с винтови капачки
Грешно
Капачките с винт всъщност са едно добро решение – част от споменатите проблеми идват точно от корковите тапи, които са и далеч по-скъпи за производство. Да, звукът от извадената тапа е секси, но също толкова секси е бизнесът да взима практични решения и да гони качество на оптимална цена. Много добри винарни вече бутилират с винтови капачки, докато някои стари майстори отказват да приемат новата технология, защото я приемат за нарушаване на традициите. Истината е, че добрата бутилка не се познава по тапата или капачката. Ще научите много повече от малките детайли като това дали на етикета е записан региона на произход и дали съдържанието на алкохол не е необичайно високо.

Отворената бутилка бързо се съсипва
Вярно
Да, за около седмица. И имайте предвид, че виното трябва да се съхранява в хладилник. Ако го държите на топло и светло, после ще се наложи да го изсипете в мивката. Ще се озовете в същата поза и ако купите бутилка от място, където е твърде топло – съсипаните от топлината вина се познават по куп неща, сред които отново и плоския вкус.

По-скъпото вино е по-хубаво
Грешно
Важи с много уговорки. Най-съществената от тях е, че можете да намерите хубаво българско вино и за 8лв. Често цената се надува и от транспортите разходи. Или от маркетинг отдела. Което не означава, че в света не съществуват бутилки, които са като Ферари сред колите – наистина си струват цената.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.