Смяна на местата14 май 2015
Можете ли да си представите какво е да живееш в инвалиден стол? Никой не може. Затова Биляна Савова предизвиква известни личности да се включат в Ден на Колела и за 24 часа да бъдат не само трудноподвижни, а направо невидими. Ние също имаме предизвикателство към вас – не прескачайте тази статия.


Историята на Биляна вече е стигнала до повечето от нас. Диагностицирана с множествена склероза (МС) преди 8 години, тя запазва духа и тялото си силни и дейни чрез алтернативни методи и редовни терапии в Индия. Основава движението МС – Мога сам, което скоро ще се превърне във фондация, за да може и да набира средства, а голямата й цел е да създаде холистичен център за рехабилитация на хора с нейната диагноза, в който ще се използват методите на аюрведа и други изпитани практики.

Срещаме я в ден, в който поредният човек, приел предизвикателството да живее един ден на колела, сяда в инвалидния стол – Владина Цекова. Тя поема щафетата след самата Биляна, Теодора Духовникова, Луиза Григорова и Людмил Дренски, а до края на месеца ще се включат Румен Угрински, Саня Армутлиева, Наталия Симеонова, Деян Донков, арх. Пенка Станчева, Денис Ризов и др. Отправено е и предизвикателство към министър Москов и кмета Фандъкова, но те все още мълчат.

След своите 24 часа Владина ще разкаже как са я променили и колко тежки са били: "Всичко ме боли, най-вече сърцето, защото това е не непосилно, то е невъзможно...". Но тук не говорим само за инфраструктурата ни, негодна за придвижване с инвалиден стол. А за това, че на улицата спират да те забелязват, никой не предлага помощ, ако не поискаш, и махаш 1 час и 40 минути за такси (както се случва с Теди Духовникова). Единствено децата те гледат в очите без страх, дори с интерес, защото си на някакво уау возило – преди да бъдат дръпнати от родителите си да не пипат и да не досаждат.

Биляна е наясно, че с това предизвикателство няма да промени средата с вълшебна пръчка – тя цели да ни отвори очите и главите за проблема. В две посоки – подвижните и активните да започнат да мислят за хората с физически ограничения, а те самите да разберат, че мислим за тях и сме готови да им помогнем. Просто трябва да спрем с драматизма, който влошава още повече нещата, да изкореним страха и суеверията и да подадем ръка. "Холандците прекарват средно по 5 часа на седмица в доброволческа дейност – казва Биляна – това е единственият начин да се измъкнем от положението. Хората в инвалидни колички се отказват от живота, заради изолацията, в която сами се поставят, която пък е следствие на липсата на всякакво възпитание, отношение и разбиране от страна на обществото. Те стават невидими и така и си отиват – невидими." Има как те да се социализират, да излизат навън, да разговарят – достатъчно е да им отделим един-два часа от времето си.

Покрай Ден на колела: Предизвикателството, което ще продължи до края на месеца (27 май е световен ден на множествената склероза и тази година е посветен именно на достъпа), вече стартира още една инициатива на МС – Мога сам. Казва се Писмо в бутилка и цели да свързва хората в нужда с доброволците, които искат да им помогнат. Следим за детайли и новини на блога mogasam.wordpress.com и във фейсбук страницата на Предизвикателството. Влезте, замислете се, станете от удобния си стол. Впрочем, можете да се самопредизвикате и да седнете в инвалиден – наемът на количка е 5лв за 24 часа. Важно е обаче и да заснемете деня си с камера – преживяването на всички участници ще бъде събрано във филм.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.