София: Плюс/ Минус

5 октомври 2011 текст Никола Шахпазов снимки Илиан Ружин
Негативизмът вече ни е присъщ и (твърде) често го прилагаме и към всичко, свързано с нашия град. Ако се замислим обаче, срещу всеки голям минус на София можем да поставим по един плюс. Ето така.


Минус: София не е разположена на море и през нея не тече голяма река. Което я лишава от очарованието на всички крайдунавски столици, от хубавите плажове на Варна и Бургас и красивите гледки на Стокхолм. Точно в този смисъл варненци и бургазлии често прилагат твърдението на гениалния Хемингуей, че "Всичко, което е далеч от морето, е провинция".

Плюс: София си има планина. Витоша помага на няколко фронта – предлага прелестна планинска гледка от почти всяка точка на града, през лятото вкарва приятна прохлада към улиците, а и е разположена божествено близо за всички планинари или любители на леките разходки из природата.

Минус: София е мръсна, тротоарите са разбити, а и улиците са в окаяно състояние. Огромен минус, по отстраняването на който обаче общината очевидно работи (но може и повече), а и всеки от нас може да поработи. На някои места е проблем с главно П, а на доста други е преувеличен.

Плюс: Хаотичността и неподредеността имат своя чар. Пълен контрапункт на похабените улици и несъществуващи тротоари са огромните публични пространства в града. Понякога забравяме колко паркове има тук, а и градинките, в които можете да поседнете не са малко. Част от водещите се в идеален център квартали също са доста зелесени, което донякъде неутрализира вредното влияние на уличния трафик.

Минус: заведенията в София не струват, обслужването не е на ниво. Ужасно е глупаво, когато плащаш почти същите пари за стоки и услуги, както в Централна Европа (понякога и подобни на онези в Западна), някой от абслужващия персонал да пуфти и да ти се зъби. Старият манталитет на гневния служител обаче е дълбоко вкоренен в местната психология.

Плюс: има достатъчно заведения, които си струват и обслужването е супер. При наличието на толкова голям избор просто бързаме да забравяме лошите места и по-честичко да посещаваме добрите. В центъра вече има ресторант с кухня за всеки, а в поне две от заведенията на Шишман персоналът е толкова любезен и усмихнат, че се чувстваме абсолютно като у дома. Пробвайте.

Минус: София винаги остава встрани от големите културни събития. Това е така, но не съвсем. Наистина, тази есен няма да видим концерти нито на Джордж Майкъл, нито на Лейди Гага, да не говорим за Бионсе. Нямаме си музикален фестивал като сръбския EXIT или унгарския Sziget, нито галерия или музей на световно ниво…

Плюс: и все пак тук се случват доста неща. …но пък има интензивен клубен живот (испанците казват – ”като в Барселона”, нищо че преувеличават), големите концерти зачестиха (Като бяхте на Metallica, Depeche Mode или Мадона, не беше зле, нали?), гледаме големите холивудски и европейски кинопродукции съвсем навреме, театралните зали са пълни. А и интернетът тук е един от най-добрите в света (което тези дни е много важно за културната осъзнатост на всеки).

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.