• Пресен улов

  22 август 2012

  текст Тея Дия

  И ние бяхме по морето, и ние тъгуваме безмерно по блажените солени дни, когато си пийвахме студено пиво и топяхме ръце в купи, преливащи от миди. Затова ни се стори добра идея да ви предложим няколко местенца, където все още може да ви замирише на морска храна, а с нея – и на лято.
 • .
 • По братски

  30 юли 2012

  текст Стохрифор Лукомб, снимки Lostbulgaria.com

  Несъмнено сте чували за братя Прошек, но се хващаме на бас, че не сте наясно колко точно са били те и какво друго освен хубава бира са правили тук. А всъщност чешките предприемачи са едни от истинските строители на София, без които градът нямаше да има някои от най-важните си символи.
 • Изминалите 14

  5 юли 2012

  Васко Катинчаров е бил зад кулисите на повече концерти, отколкото повечето от нас изобщо са посещавали, снимал се е със и е събирал невероятните истории на всякакви музикални агенти като Анди Флетчър от Depeche Mode, Кери Кинг от Slayer и B-Real от Cypress Hill, беше важна част от първата (и единствена) музикална телевизия тук и абсолютно напук на пазарната логика вече 14 години води предаването за рок и метъл Фрактура. С други думи – той плува свободно във водите на българските шоубизнес и медии, затова му дадохме думата за (не)своевременни размишления и анализ на онова, което (не) се случи през последните 14 години с българската музика, големите (и съвсем малки) концерти, фестивалите, феновете и медиите.
 • Велизар Пеев и шоколадовата фабрика

  16 май 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Шоколадът се забърква от малки умпа-лумпи, ядките се белят от специално обучени катерици, а накрая един мармот увива всичко в станиол. Почти толкова абстрактна е била представата на най-обикновен, средностатистически българин от началото на миналия век за всичко, свързано с едно от най-вкусните неща на света – шоколада.
 • Домът на един княз

  21 март 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com, Илиян Ружин

  Онези от вас, които знаят къде се намира гробницата на първия български княз Александър Батенберг - моля, вдигнете ръка. За останалите ще кажем, че на бул. Васил Левски 81 се издига чудесна малка сграда в старогръцки стил, построена с държавни пари през 1894.
 • Живот като на кино

  8 март 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Играта, която стартираха режисьори като Клод Льолюш (Толкова много любов), Уди Алън (Полунощ в Париж), а по-късно и Мишел Азанависиюс (Артистът), си има ясни правила. Миналото не е безвъзвратно изгубено време, гласят те. То е ценност и по някаква причина все някак успява да ни бъде интересно.
 • Чуй, тихий извор е дълбок!*

  29 февруари 2012

  текст Тея Дия снимки lostbulgaria.com, before-after.us

  В една студена февруарска вечер се запързаляхме по ледените павета на ул.Ангел Кънчев с надеждата да открием някое приветливо място, където да похапнем. При Солунска завихме наляво и точно на Христо Белчев 12 се натъкнахме на голяма бяла къща, която изглеждаше осветена като че ли само от свещи. Вътре – салон в стил сецесион, с възголям и весело бълбукащ фонтан по средата, зеленикави тапети и високи тавани. Нещо като английска чайна и бална зала едновременно, мястото се нарича Before and After и остава скрито за шумни тумби посетители. Нямаше как да не се поинтересуваме от историята му, а и тя сама ни се предлагаше.
 • Мъже и половина

  23 февруари 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  В българския език има думи, които често употребяваме, при това съвсем на място, без обаче да се замисляме откъде са се взели. Така обидната дума шафрантия например, описваща фриволна и разчупена млада дама, идва от разголените танцьорки на унгарския музикант и цигулар Михай Шафран, който осигурявал развлечението на мъжката част от София в началото на миналия век. Това ставало в т.нар. кафе-шантани, изключително популярни за времето си заведения, където се сервирал нискокачествен, но много скъп алкохол и откъдето, между другото, идва още една обидна, останала в употреба и до днес думичка – шантонерка.
 • Вечната градина

  16 февруари 2012

  текст Стохрифор Лукомб снимки lostbulgaria.com

  Пространството около така спорния паметник на съветската армия е белязано от буреносната история на София. Ето и неговата наистина вълнуваща съдба, съвсем накратко.
 • И миналото някога е било бъдеще

  9 февруари 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Понеже красотата винаги е била чудесна препоръка и всяко минало в определен момент е било бъдеще, решихме да завъртим колелото и да видим как е изглеждала софийската мода в началото на 20 век.
 • Стари градски истории

  5 януари 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Градинката пред църквата Свети Седмочисленици е приятно местенце, особено в топлите летни дни. Тогава майки разхождат децата си, стопани запознават едни с други домашните си любимци, а вечер младежи окупират пейките с биричка или някое по-остро питие в ръка. Малцина обаче се замислят за извисяващата се пред очите им сграда и за бурната, отчасти мракобесна история, с която е свързан храмът.
 • Урок по история

  22 декември 2011

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Нашият прескъп град понякога ни отчайва – мрънкаме, когато няма къде да паркираме, изказваме се остро, като шляпнем в някоя локва или ни облее плочка капан, едвам кретаме по тесните тротоари и винаги, ама винаги сме недоволни от градския транспорт. Наред с всички тези неудачи обаче градът ни си го бива. Винаги има къде да изпиеш едно питие, а криволичещите улички, приятни за безцелна разходка, не са малко. Понякога тези симпатични сокаци обаче се вият из някой малко познат столичен квартал. Защо не пробвате стръмните улички в Лозенец например, павираните пътища из Банишора или тези из квартала с малко смешно име Разсадника? За да ви улесним, ще ви върнем назад в историята и ще ви разкажем това-онова за всеки един от тези квартали, а опознавателната обиколка ще оставим на вас.
 • Крачка назад по Мария Луиза

  8 декември 2011

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Навремето скъп наш приятел, отегчен от еднообразните места, на които младите хора си правят срещи, помоли да разчупим стереотипа. Препоръчахме му да пътува в трамвай номер 1 до последната му спирка, да се прехвърли на автобус 404, да преброи три спирки, да слезе, да тръгне по първата успоредна на булеварда и след пет преки да завие вдясно.
 • София: Плюс/ Минус

  5 октомври 2011

  текст Никола Шахпазов снимки Илиан Ружин

  Негативизмът вече ни е присъщ и (твърде) често го прилагаме и към всичко, свързано с нашия град. Ако се замислим обаче, срещу всеки голям минус на София можем да поставим по един плюс. Ето така.
 • 12