• София през чуждите очи: Алфредо Руескас и Тарун Нагвал

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова снимка Христо Сахатчиев

  Роденият в спокойно испанско градче Алфредо Руескас се е местил много пъти. Във Валенсия – за да е близо до морето. В Саламанка – за да учи криминология. В Оксфорд – за да подобри английския си. В София, за да превърне любовта си към покера в професионална кариера. Днес Алфредо е тийм лидер в Customer Support екипа на PokerStars, България.
 • .
 • София през чуждите очи

  5 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Свикнали сме да виждаме София по начин, който не е непременно универсален. Как изглежда градът в очите на хора, дошли отдалеч (често, за да останат)? Този път попитахме Елизавета Любова – Лиза, специалист във Fraud, Risk & Payment екипа на PokerStars в София.
 • София през чуждите очи

  22 октомври 2020

  текст Дани Николова

  Червена ли е динята отвътре, преди да сме я разрязали, е стара философска главоблъсканица, отнасяща се до субективното възприемане на реалността. Всеки гледа през своите очи, а някои изобщо може да не обичат диня.
 • Ние сме тук всеки ден

  2 юли 2015

  от Вера Гоцева

  Затворете очи и си представете една гей двойка, която е била на Sofia Pride в събота. Вижте я в ума си в най-големи подробности. А сега отворете очи и погледнете снимката на страницата. От всички кадри, които направих, този ми е любим, защото от една страна показва единствено и само любов, а от друга – разбива стереотипите за хомосексуалните хора. Тези две момичета може да са ваши приятели, съседи или просто да сте ги виждали в ресторанта, в който често обядвате. Те сигурно учат или работят, ходят на танци, пазаруват заедно или поотделно, плащат наеми, данъци, сметки, живеят съвсем нормален живот, който не се различава от вашия. До момента, в който не се стигне до прайда. Тогава част от вас започват да ги възприемат по друг начин. Защо? Няма смислен отговор, освен навика на остарелите вярвания.
 • Смяна на местата

  14 май 2015

  Можете ли да си представите какво е да живееш в инвалиден стол? Никой не може. Затова Биляна Савова предизвиква известни личности да се включат в Ден на Колела и за 24 часа да бъдат не само трудноподвижни, а направо невидими. Ние също имаме предизвикателство към вас – не прескачайте тази статия.
 • Вярно или грешно?

  12 февруари 2015

  Няколко мита за виното, в които няма капка истина. И няколко по действителен случай.
 • Зов за завръщане

  27 август 2014

  текст Никола Шахпазов

  Нужен ли ни е разпадащия се паметник 1300 години България и не е ли по-добре да върнем един важен военен мемориал в центъра града, разсъждава Никола Шахпазов. И намира лесен отговор.
 • Безопасност на движението

  26 септември 2013

  текст Таня Трендафилова

  "Човек и добре да живее, се качва в 94." древна софийска мъдрост 1. Дупчете билет Времената, когато органите на Контрол по транспорта ...
 • Армагедон в ретроспекция

  28 март 2013

  текст Дани Николова, снимки Илиян Ружин, lostbulgaria.com

  В дебелата книга с позлатени страници, която мнозина от нас така и не са чели, Армагедон е мястото, на което се води последната битка между Господ и Сатаната, подопечните им ангели и дяволи и в крайна сметка – между доброто и злото. Ние ще ретроспектираме един микроармагедон, евентуалният край на един своеобразен мъничък свят и последната битка между неговите любители и върлите му противници. Ще ви разкажем за Женския пазар – това приятнострашно, старо, традиционно място в сърцето на София.
 • Бални хроники

  20 декември 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Коледа е светъл празник за душите и сърцата. Но кой отказва малко веселие – разнообразие за умовете и телата? Днес сме навикнали на коледна суматоха, скъпи дарове и пищни пиянски вечеринки. А нашите прародители – те са прекарвали културни, красиви, страхотни и най-вече – дълготрайни коледни празници. Защото баловете във времето преди Втората световна война са започвали по Коледа и са спирали чак в началото на пролетта.
 • Пресен улов

  22 август 2012

  текст Тея Дия

  И ние бяхме по морето, и ние тъгуваме безмерно по блажените солени дни, когато си пийвахме студено пиво и топяхме ръце в купи, преливащи от миди. Затова ни се стори добра идея да ви предложим няколко местенца, където все още може да ви замирише на морска храна, а с нея – и на лято.
 • По братски

  30 юли 2012

  текст Стохрифор Лукомб, снимки Lostbulgaria.com

  Несъмнено сте чували за братя Прошек, но се хващаме на бас, че не сте наясно колко точно са били те и какво друго освен хубава бира са правили тук. А всъщност чешките предприемачи са едни от истинските строители на София, без които градът нямаше да има някои от най-важните си символи.
 • Изминалите 14

  5 юли 2012

  Васко Катинчаров е бил зад кулисите на повече концерти, отколкото повечето от нас изобщо са посещавали, снимал се е със и е събирал невероятните истории на всякакви музикални агенти като Анди Флетчър от Depeche Mode, Кери Кинг от Slayer и B-Real от Cypress Hill, беше важна част от първата (и единствена) музикална телевизия тук и абсолютно напук на пазарната логика вече 14 години води предаването за рок и метъл Фрактура. С други думи – той плува свободно във водите на българските шоубизнес и медии, затова му дадохме думата за (не)своевременни размишления и анализ на онова, което (не) се случи през последните 14 години с българската музика, големите (и съвсем малки) концерти, фестивалите, феновете и медиите.
 • Велизар Пеев и шоколадовата фабрика

  16 май 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Шоколадът се забърква от малки умпа-лумпи, ядките се белят от специално обучени катерици, а накрая един мармот увива всичко в станиол. Почти толкова абстрактна е била представата на най-обикновен, средностатистически българин от началото на миналия век за всичко, свързано с едно от най-вкусните неща на света – шоколада.
 • Домът на един княз

  21 март 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com, Илиян Ружин

  Онези от вас, които знаят къде се намира гробницата на първия български княз Александър Батенберг - моля, вдигнете ръка. За останалите ще кажем, че на бул. Васил Левски 81 се издига чудесна малка сграда в старогръцки стил, построена с държавни пари през 1894.
 • Живот като на кино

  8 март 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Играта, която стартираха режисьори като Клод Льолюш (Толкова много любов), Уди Алън (Полунощ в Париж), а по-късно и Мишел Азанависиюс (Артистът), си има ясни правила. Миналото не е безвъзвратно изгубено време, гласят те. То е ценност и по някаква причина все някак успява да ни бъде интересно.
 • Чуй, тихий извор е дълбок!*

  29 февруари 2012

  текст Тея Дия снимки lostbulgaria.com, before-after.us

  В една студена февруарска вечер се запързаляхме по ледените павета на ул.Ангел Кънчев с надеждата да открием някое приветливо място, където да похапнем. При Солунска завихме наляво и точно на Христо Белчев 12 се натъкнахме на голяма бяла къща, която изглеждаше осветена като че ли само от свещи. Вътре – салон в стил сецесион, с възголям и весело бълбукащ фонтан по средата, зеленикави тапети и високи тавани. Нещо като английска чайна и бална зала едновременно, мястото се нарича Before and After и остава скрито за шумни тумби посетители. Нямаше как да не се поинтересуваме от историята му, а и тя сама ни се предлагаше.
 • Мъже и половина

  23 февруари 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  В българския език има думи, които често употребяваме, при това съвсем на място, без обаче да се замисляме откъде са се взели. Така обидната дума шафрантия например, описваща фриволна и разчупена млада дама, идва от разголените танцьорки на унгарския музикант и цигулар Михай Шафран, който осигурявал развлечението на мъжката част от София в началото на миналия век. Това ставало в т.нар. кафе-шантани, изключително популярни за времето си заведения, където се сервирал нискокачествен, но много скъп алкохол и откъдето, между другото, идва още една обидна, останала в употреба и до днес думичка – шантонерка.
 • Вечната градина

  16 февруари 2012

  текст Стохрифор Лукомб снимки lostbulgaria.com

  Пространството около така спорния паметник на съветската армия е белязано от буреносната история на София. Ето и неговата наистина вълнуваща съдба, съвсем накратко.
 • И миналото някога е било бъдеще

  9 февруари 2012

  текст Клодин Жендова, снимки lostbulgaria.com

  Понеже красотата винаги е била чудесна препоръка и всяко минало в определен момент е било бъдеще, решихме да завъртим колелото и да видим как е изглеждала софийската мода в началото на 20 век.
 • 12