Дългата разходка с Джина Шеовска


25 август 2011 текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

Свободният творчески дух на младата дизайнерка на бижута и стилист Джина Шеовска е роден и отраснал из градските паркове, малки централни улички и емблематични за поколението є места. Така естествено от години маршутът й задължително включва улица Шишман с бохемския нощен живот, и собственото й ателие в центъра, където се раждат страхотните є творения.
Кога на рамото на заразително усмихващата се Джина каца птичката на вдъхновението – от самата нея в първо лице.В точното време на точното място
В момента едно от основните ми занимания е работата като стилист в телевизията. Когато си фрилансър не успяваш да отказваш почти никакви ангажименти, съответно не ти остава много време да правиш неща, които ти носят лично удоволствие. Работата в TV+ ми дава някаква стабилност и мога да се развих­ря и в правенето на бижута.

Иначе от малка се занимавам с тях – откакто учех Металопластика в Приложното. Започна като хоби. Това беше и първият начин, с който се издържах – правейки аксесоари. После работих в едно бижутерско ателие. Започнах като чирак, минах през по-сериозни задачки и неусетно изкарах 2 години. След завършването, някак фокусът се измести към правенето на стайлинг, и бижутата останаха на заден план.Пътят на бижутата
Имам проблем с това да се разделям с някои от аксесоарите, които изработвам, тъй като докато ги правя влагам цялата си енергия и емоция и те стават като част от мен. Всеки път, когато изработвам колекция, има по едно-две, които са нещо като перлата на короната и винаги се надявам те да останат при мен.

Пътят на бижутата е абсолютно незнаен. Бях оставила едни диадеми с кристали и бродирани цветя за продан в един магазин, след половин година започнах работа в телевизията и видях моя диадема, носена от пиарката. Оказа се, че я е получила като подарък. Много ми стана мило.
Другото, което ми се е случвало няколко пъти, е 40 минути преди някой рожден ден да изработвам подаръка. Изсипвам всички материали и започвам да си мисля за човека – това камъче ще й хареса, я да сложа тази кожа или нещо друго...Във всички посоки
В годината поне веднъж задължително пътувам за пазар на материали. Грабя с пълни шепи всичко, което ми хареса! После се оказва, че изобщо не използвам част от нещата, защото са неприложими. В други случаи – например наскоро се оказах в ситуация, в която се влюбих в едни страхотни цветни кожи и изкупих всичките, с идеята да направя много аксесоари... Впоследствие се оказа, че толкова ми харесва цялостният им вид, че сърце не ми даде да ги нарежа и за това направих само една малка колекция за лятото.


Вдъхновението
Има няколко имена в областта, които харесвам и задължително следя – те също ми оказват добро влияние. Много харесвам Сусане Клем, Катя Принс, Беате Клокман, Стивън Форд и Давид Форлано.

Най-много се вдъхновявам, когато пътувам, дори да е до някъде съвсем наблизо. Чуждата енергия и култура ме зареждат така, както нищо тук не успява. Сега направих половин месец на къмпинг и беше върхът.


Времето вътре в мен
От 10 години съм по Шишман. Има нещо в тази улица. Средата и кръговете, които се събират, носят един и същ заряд. Все едно влизам вкъщи – толкова спокойна се чувствам тук. Нямам никакъв проблем да съм сама и да се шляя. Много държа на личното си пространство. От няколко месеца съм позагърбила стайлинга, с изключение на телевизията, и влагам много в бижутата. Така, в ателието прекарвам доста време сама и това ми допада. Чувствам се добре в тази лична територия.

Често ми се случва обаче, докато съм в ателието да имам нужда от поводи да изляза, за да пия кафе, да хапна, или нещо друго – както когато трябва да четеш за контролно по история, но има много по-важни неща за вършене, като да изхвърлиш боклука точно сега. Но това е на периоди. Имам и други, когато започвам да правя нещо на обяд и до 3 през нощта не съм усетила как е минал денят.

Привечер е моето време. След 17:00 нататък, когато е границата между полумрак и пълен мрак, когато се включва уличното осветление и всичко започва да има златист оттенък на тъмносин фон... Много е яко.

Бижутата на Джина Шеовска са на par-a-van.com 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.