Музикалната разходка на Клодин Жендова


24 септември 2012
Лятото е към края си, дори вече потегли. Бохемските събирания (като това на картината от Хуарес Машадо горе) стават все по-обрани, слънцето - пестеливо, настроението - минорно. Избрахме седем повдигащи духа парчета за купон, любов и още нещо, а селекцията нарекохме Falling For Fall.


Не ни се вярва да останете неподвижни слушайки това. Electric Guest издадоха първия си албум Mondo през пролетта, звукът е фънки-70-тарски-80-тарски-инди-френч поп-от всичко по малко. Лятното ни мото тук е следното:  sit back, don’t think, get high, take drink. Може би вино или каквото най ви се услажда.


Делта е много претенциозно, просто триъгълник - ужасно семпло. Момчетата от Alt-J, които явно използват предимно Mac, са намерили най-креативното решение (alt-j е комбинацията от клавиши, с която се рисува триъгълник). Както и да се казват обаче, не претендираме, стига да продължават да правят неща като това. Повтарят като мантра please don`t go I love you so, но от прогимназиалните ни познания по математика смътно помним, че триъгълникът означава промяна.


Представете си много по-инди, по-мрачен, по-романтичен и като цяло - по-декаденски Брайън Фери. Това е Dan Bodan, който се вписа страхотно в любовната страна на нашата селекция. Няма нужда да му четете френска поезия или класическа философия, сигурни сме и че чудновата история на Николай Всеволодович от Достоевските Бесове няма да го заинтригува. Държи само да едно: I will sleep with you. Повече любов от това, няма накъде.


Les Filles et Les Garcons е почти по детски простото заглавие, което единакът Лука Неделек от Тулуза е избрал за своя проект. Това парче от първия му албум е чудесно за танци. Но не дискотечни, а по-скоро самотни танци пред огледалото, или пък по двойки - между чаршафите. Романтиката настрана - във Франция гледат с умиление на Les Filles et Les Garcons като на новата надежда на френския поп.


Опрощаваме грозната правописна грешка, която нарочно или не, е допуснал в името си. Защото музиката му е красива. Petite Noir е всъщност Яник Илуга (майка-англичанка, баща-конголиец), роден в Брюксел, израснал в Кейп Таун, пишещ мрачна лирика, но осланящ се на нещата от живота. И убеден, че измисля свой собствен стил, който ние бихме нарекли noir pop. Тук няма нищо, свързано с любовта. Освен може би дадената от нас прошка.


За инди-то Divine Fits са това, което Velvet Revolver и SuperHeavy са били за мейнстрима преди няколко години. Всички замесени в проекта идват от други, повече или по-малко успешни банди, а любовното послание тук е искрено и просто - My love is real until it stops.


Приликата между истинската и фалшивата любов е, че никога не са достатъчни. Затова вадим остро заглавието на песента от контекста и ви казваме, че е много, много важно да обичате, don't you forget it! Макар да не сме сигурни доколко е уместно да говорим за група с име Allah-Las в тези размирни времена, звукът им е 60-тарски, китарите - хипнотични и ни харесват.

Цялата ни селекция накуп е събрана тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.