Бохемска София: По Съборна


18 февруари 2021 текст Виктор Топалов снимки Лора Нешовска
Ако разполагате с тридесет минути и искате да научите историята на София – разходете се по Съборна. По улицата са запазени архитектурни шедьоври от различни епохи, оставили своя отпечатък върху славното минало на българската столица. На Съборна откриваме три православни храма, бивша джамия, елитния хотел Империал, бившата сграда на американското посолство и още няколко любопитни кътчета. Ще започнем от "сърцето" на града – храма Св. Неделя.


През 1853 софиянци решили да изградят величествен храм на мястото на остарялата дървена църква от X век. Ръководител на строежа, започнал през 1856, бил пещерският майстор Петър Казов. При голямото земетресение от 1858 храмът пострадал и били необходими нови средства за неговото довършване. Заради съмнения за присвоявания на пари градските първенци спират строежа. Едва три години по-късно работите продължават, а през 1867 новият храм е осветен.

След Освобождението столичани поискали да имат още по-голям и хубав катедрален храм. Със задачата се заема арх. Никола Лазаров, който проектира сградата през 1898. Само за три години строежът е завършен.

На 16 април 1925, по време на опелото на ген. Константин Георгиев, убит два дни по-рано, в църквата е осъществен най-големият атентат в българската история. Над 200 души, сред които голяма част от българския военен и политически елит, са убити от експлозия, при която се срутва покривът на храма. Атентатът е извършен от Военната организация на Българската комунистическа партия, отговорни и за убийството на ген. Георгиев. Храмът е почти изцяло разрушен. През 1927 е проведен конкурс за преустройство на църквата. Той е спечелен от архитектурния тандем Иван Васильов и Димитър Цолов, които са автори и на сградата на БНБ. През април 1933 новоизграденият храм е осветен.


Кръстовището на Съборна и Цар Калоян крие няколко исторически "съкровища". Зад дебелата стена на югозападния ъгъл се намира храмът Св. Петка Стара, който води началото си от 1241. След много реконструкции църквата оцелява в своя възрожденски вид до 30-те години, когато е вградена в сградата на Софийската митрополия.

На северозападния ъгъл можем да видим единствената запазена жилищна кооперация отпреди Втората световна война в карето, на което са построени днешният представителен хотел и Президенството. Всички други жилищни сгради, които в миналото са красели пл. Св. Неделя, бул. Дондуков, ул. Леге и ул. Съборна, са разрушени – някои от бомбардировките, но повечето – за строежа на Ларгото.


Стълбите в края на ул. Цар Калоян ни водят до най-старата сграда в столицата – ротондата Св. Георги, която е запазена във вид, близък до оригиналния си вече повече от 1700 години. Тази сграда от IV век е станала свидетел на възхода и падението на Византийската империя, Първото и Второто българско царство, Османската империя и Третото българско царство. По чудо църквата е съхранена и след 1944, въпреки голямото желание на властта да премахне този ценен исторически паметник. Само активната защита от страна на археолози като проф. Магдалина Станчева спасява старината от разрушаване.

Ако искате да сверите часовника си – можете да го направите оттук, като обърнете поглед към БНБ и по-точно към нейната забележителна кула.Преди век на ъгъла на Съборна и Леге конкуренция си правели два красиви хотела – Континентал, на чието място след бомбардировките има градинка, и Империал – "бижуто" на стара София. Хотелът е завършен през 1920 и е дело на арх. Киро Маричков – дядо на прочутия музикант от Щурците. За времето си хотелът е разполагал с всички удобства за своите височайши гости. Сградата понася щети при бомбардировките, но за радост намира своето място при строежа на Президентството, заради което е запазена.

На отсрещния ъгъл се открива поглед към бившата Коджа Махмуд паша джамия, наричана още "Буюк" (Голямата) джамия – най-големият мюсюлмански храм в столицата и най-старата сграда от османския период в града. След Освобождението сградата е преобразувана постепенно в библиотека, печатница и музей, каквато функция изпълнява и до днес.Минавайки покрай една от фасадите на БНБ, можем да вдигнем поглед към един от скулптурните шедьоври на Кирил Шиваров, който краси югозападния ъгъл на сградата. Поставен на голяма височина, този детайл е като награда за по-любознателните пътешественици из софийските улици.

Насреща, в днешната сграда на Министерство на туризма, дълги години се помещава Американското посолство – сграда, обвита в легенди. До днес столичани си спомнят как преди 1989 тротоарът пред посолството често е бил заграждан, за да не достигат изложените снимки и постери от живота в САЩ до очите на местните. Въпреки, че сградата е построена преди Втората световна война като доходно здание на Застрахователно дружество България, сред софиянците се носела шегата, че посолството е построено по най-модерната технология "микробетон" – ред микрофони, ред бетон…Така достигаме до Градската градина. В нея човек може спокойно да отдъхне след тази дълга разходка из историята на София по дългата 185 метра улица Съборна.

Зад Бохемска София стои екип от млади хора, които обичат да се ровят в миналото на столицата. Факти, легенди и легендарни пешеходни обиколки из града са тяхната сила. Споделят я с нас. Бохемска София и Програмата се хващат под ръка и тръгват на разходки из софийската история.


Бохемска София: По Славянска 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098