Дни на гордост16 май 2019 текст Севда Семер
"Не давай власт на омразата, дай власт на любовта". С това послание на 8 юни шествието Sofia Pride минава през града, но още отсега около него се случват куп други събития. Те качват на екран документални филми със силни истории, посочват политическия смисъл на движението или ни канят на изложба и спортен терен, за да видим различните лица на въпроса – рисуваме дъга в календара поне за следващите шест.


Кино: Gaze on tour
Темата се опознава най-добре през личните истории – явно го знаят в ирландския кинофестивал Gaze, който изпраща програмата си късометражни филми да пътува из света. На 5 юни от 20:30 в Одеон гледаме разнообразни сюжети от тамошната ЛГБТИ общност: например как си говорят племенник и неговият чичо католически свещеник.

Спорт: турнири
За колко открити гей спортисти се сещате? Не са много, да. Заради хомофобията на терена и сред феновете, двете най-големи събития на спортната прайд програма са турнирите със смесени отбори, в които може да участва всеки. Футболният е на 18 май от 15:00 в спортен комплекс Мир и дружба в Студентски град, а волейболният – преди шествието на 8 юни (мястото ще бъде обявено във фейсбука на Sofia Pride Sports, където записванията още текат).

Изложба: Форми
Мини арт фестивалът Sofia Pride Arts кани няколко човека и тяхното изкуство в Æther за обща изложба, в която гледаме например илюстрациите на Теодора Дончева-Теч и инсталациите на Харита Асумани. Всичко се върти около абстрактната тема Форми: тези на тялото и желанието или пък тези, които сковават обществото в остарели представи. Откриването е на 27 май от 19:00, изкуството е на място до 2 юни.

Танц: Politics ball
Преди поне 50 години в Щатите латино и цветнокожи момчета започват да се обличат като сериозни бизнесмени или богати дами и да движат ъгловато крайници по правилата на танца воуг. В тези така наречени драг балове не става дума само за забава – като се преструват на това, до което нямат достъп, танцьорите заявяват и социално послание. Вдъхновен от мотото на прайда, този драг бал кани участниците да дойдат преоблечени като силните политици от днес или вчера. Гледаме ги в Студентски дом на 18 май от 21:00.

Изкуство: търг
Миналата година отвори първият за града ЛГБТИ център, Rainbow Hub, и оттогава е място за прожекции, изложби или подкрепящи срещи между младежи. Случват се и други неща – на мястото са му чупили прозорец, крали знамето или къртили табелата. Ако искате да го подкрепите, за да продължава да работи, този благотворителен търг ще ви даде в замяна произведение на изкуството от колекцията на фестивала, събирана през последните години от български и чуждестранни артисти. Вдигаме номер в Rainbow Hub на 31 май от 19:00.

На 23 май от 19:00 в Дом на киното гледаме в очите хора от цял свят, докато поемат въздух и се разкриват пред семействата и близките си като ЛГБТИ. Как се променят животите им след това, разказва този френски филм през един куп истински истории.

Търсете всички събития от програмата около прайда във фейсбук на @SofiaPrideSports, @SofiaPrideArts и @SofiaPrideParade

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098