Всички сме в играта24 октомври 2019 текст Виолета Иванова
Предния ноември първата Sofia Game Night хвана в мрежите си и върлите геймъри, и онези, които не бяха чували за Dota или пък за ескейп стая. Как? С десетки събития, от изложби до турнири, пръснати до късно из града. Защо? За да покаже различните лица на игрите и как игровите модели правят по-ефикасно и интересно и образованието, и изкуството, че и активизма. Пък и да засили индустрията у нас, разбира се. На 2 ноември издание две довършва започнатото, но с още по-голям замах и все така без вход. От картата с 32 локации вадим тези, които да не изпускате вие, и онези, където децата ви ще са главни герои.


Гьоте-институт. Наред с е-спорт компанията ESL, Гьоте е организатор на Нощта, а в рамките ѝ е и домакин на гордото изложение Games Made in BG. От 18:00 до 22:00 в института гледаме моментна снимка на гейминг индустрията у нас през работата на 30+ малки и големи студия и разработчици. Още от 16:00 пък тук се настанява и изложба на експериментални компютърни игри, родени по време на гейм джемове на Гьоте в различни държави.

Клуб Destiny. От 18:00 до полунощ на този адрес – Цар Самуил 50, текат демота на PS4 игри с дъх на аниме, k-pop дискотека и косплей шоу с награден фонд, а от Русия по повода пристига майсторски костюмираната Kurama Byakura.

КО-ОП. Докато от 16:00 до полунощ артисти и бежанци отхвърлят етническите и езиковите си различния и строят заедно интерактивна изложба, в прозореца от 18:30 до 21:00 бордовата игра Decktators ни превръща в диктатори, за да схванем как работи потисничеството, а създателите ѝ FineActs молят да помогнем с рафинирането на механиката и дизайна ѝ и готвят подаръци за всички.

Rainbow Hub. Пир с храни в нюансите на дъгата е само вкусната причина да наминем между 19:00 и 22:00. Смислената е викторината, водена от драг кралица, с въпроси от историята на ЛГБТ движението, изкуството и попкултурата, които може да отворят нечии очи.

Бар Стърлинг 2. DiceWideOpen носят авторската си игра Who Shot The Sheriff за серия изигравания между 16:00 и 22:00, а аудио-визуални ефекти, дрехи и реквизит строят уестърн атмосфера в бара (на Дунав 25).

Тайна локация. Трябва да сте от ограничения брой хора, набрали info@sensorytheatresofia.com навреме, за да се вредите за място в Сетивен лабиринт: Лични утопии – интерактивно театрално преживяване, което играе със сетивата и мислите ти и те води на неподозирани места в града между 19:00 и 22:00. Откъде тръгва пътешествието, ще разберат само записаните.

Полски институт. Платформата Кинематограф изтупва соц дантелата на челото на стари тв приемници с кинескоп и кани да спретнем ситуацията "двама души, два чифта слушалки, един телевизор, една задача" или просто игра с къси филми (16:00-22:00). По същото време на този адрес цъкаме и двайсетгодишни игри на модерен хардуер.

Cosmos Coworking Camp. Ако не сте сигурни що е то виртуална или разширена реалност, едни хора от Тех парка идват да променят това от 17:00 до 22:00. Тяхната VAR.Lab носи в коуъркинг мястото AR и VR приложения за образование, изкуство, игри, че дори и виртуална ескейп стая, а The Stars Group удря рамо със сет за влизане в този паралелен свят.

VRooms. Тъкмо изникналата на Княз Борис I 195 ескейп стая е различна от всяка друга, от която сме бягали – защото с VR технологии те озовава в света на Assassin’s Creed, където чакат всички загадки. На групи от по 2-4 души между 16:00 и 23:00 тестваме първите минути от приключението.

ХаХаХа Импро Палас. По схемата два отбора, две стаи, президент, съпруга, любовница, бомба и 15 минути драма актьорът Леонид Йовчев и Ивайло Рогозинов от импро трупата ХаХаХа ни въвличат в ролева игра на неочаквани обрати и предателства – от 19:00 до 00:00.

Бар Барабар. От 20:00 или 22:00 се вкарваме в една от Murder Mystery ситуациите тук: ролева игра, в която всички имаме мотиви за извършено убийство. Само един обаче е виновният – търсим го с въпроси и ровене за улики.

Cush.Bar. Wiki Dixit е да играеш Dixit само с уикипедиански понятия и думи – идея, тръгнала оттук и вече обиколила света, преди да кацне в бара на Дом на киното от 18:00 до 21:00.

Koncept Space. И други игри с храни и напитки ни чакат в Koncept, но герой на вечерта е Brew Crafters – стратегия, която (след записване) разцъкваме от 16:30 и от 19:30. Рецепти от играта пък се намесват във вкуса на пивото, което ни наливат на бара, а ние гласуваме за топ вариацията.

Национален исторически музей. Музейни спецове вадят свои образователни игри, разработени, за да улеснят възприемането на експонатите там. Между 16:00 и 22:00 освен тях пробваме Дженга, Дама, Не се сърди човече и други класики, само че в човешки размер.

Derida Stage. След 22:00 аудио-визуални експерименти и интерактивен пърформанс на YvesO и немеца Даниел Морейра преобразяват новата сцена на Derida и ето ви го афтърпартито на Нощта. Е, после има и диджей, и игра на Street Fighter, за да не си тръгвате поне до 02:00.ДЕТСКА ПРОГРАМА

SofiaLab. RoboKids се настаняват на Сердика 1 в очакване на 10+ годишни, за да им докажат (с двучасов урок от 16:30 или 19:00), че видеоигри могат да правят не само големите. В края на деня всяко хлапе ще се хвали с лично производство 2D аркадна игра на еко тематика, писана на GameMaker Studio 2. Иначе пак там от 16:30 до 19:00 Dechica.com изкушават с образователни игри, занимавки с хартия и добавена реалност.

Британски съвет. Между 18:30 и 20:00 хора до 16 години получават тук Micro:bit – джобен компютър, с който да програмират свой герой и да го пуснат да търси съкровище в играта Pirate Treasure Hunt.

Матема и SmartyKids. Предварителен запис дели мъника ви (от 4 до 12 години) от забавата с настолни игри и главоблъсканици, упражняващи паметта и логиката му от 14:00 до 21:00 на Цар Самуил 109.

IT Step. Компютърната академия разтваря банката си за знания и кани 9-16-годишните да изберат какво искат да разберат най-напред: как се създават герои с Illustrator (16:00-17:30), какво е значението на цветовете във визиите на любимите им герои, как се правят игри с Kodu или със Scratch (все 17:00-18:30) или как е-спортовете могат да развият в теб разни хубави личностни и умствени качества (18:00-19:30).

Mindhub. Докато родители слушат какви умения ще искат професиите на бъдещето, деца на 6 до 15 години вече ще прохождат в тях. От 16:00 до 20:00 тук (Шипка 34) кипят интерактивни работилници, програмиране на роботи и писане на програми и мобилни приложения.

Sofia Game Night е на 2 ноември
Пълната информация е на sofiagamenight.com и @SofiaGameNight във фейсбук

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098