Sofia Game Night 202022 октомври 2020
Откакто светът се е завъртял с допустима за приемливо съществуване скорост, всяко живо човешко същество на повърхността му изпитва удоволствие да играе. Ето защо интересът към Sofia Game Night изобщо не ни учудва.


За трети път (24 октомври) фестивалът събира на едно място (било то физически или виртуално) всички запалени по най-разнообразните игрови форми хомо луденс. И тази година Нощта започва от късен следобед, а основна пресечна точка е Гьоте-институт.


Изкуството на играта или играта в изкуството
Ако се вгледаме дълбоко в основите на нашето познание, ще открием, че всяка човешка дейност сама по себе си е игра. Тази прастара мисъл, уверени сме, важи и за създаването на изкуство. Ще се убедим на Sofia Game Night, където ни очакват две неконвенционални изложби. Return void (16:00-23:00) е разположена в несъществуващата във физическото пространство рутер-галерия Галерия, дошла на гости в Гьоте-институт. Носете мобилните си телефони добре заредени, защото ще са вашият портал към творбите. А те са общо пет, базирани на творческо кодиране и вечни въпроси: как мислим себе си и как се разграничаваме от света. Дигиталната изложба Quarantäne 13 (16:00-23:00) пък е пир за окото на всеки Minecraft фен. Развита върху Minetest платформа, експозиция-та дава на близо 30 артисти по кътче от ръбатия свят, където да "изградят" собствената си галерия: изобилие от картини, звуци и 3D елементи.

Говорим за игри
В игрите можем да участваме, да наблюдаваме, да даваме фенската си подкрепа, а защо не – и да ги обсъждаме. Точно това правим заедно с част от германския театрален колектив Machina Ex – Ив Регенас и Ласе Марбург. С помощта на модератора Даниела Попова те ще разказват, а ние ще слушаме за пресечните точки между театъра и компютърните игри (18:30-19:30). В самия край на Нощта пък ще разберем подробности за новите проекти (SpellPunk VR и Marko: Beyond Brave) на едно от най-прогресивните независими български студиа за разработка на видеоигри (21:00-22:00).

Играем
Освен обилните опции за участие в онлайн, настолни и виртуални игри (пълната програма вижте на сайта на Гьоте-институт) тази година Sofia Game Night представя и любопитен онлайн пърформанс-игра, при това не само за гледане. Проектът Homecoming (16:00 и 21:00), който е премиера извън родната си Германия, ни дава възможността да се намесваме в хода на историята, ако имаме такова желание. Всичко, което ни е необходимо, е закупен онлайн билет (15 лв.) и инсталирана на домашния ни лаптоп комуникационна програма.

Sofia Game Night е на 24 октомври, Гьоте-институт, пълната програма вижте на сайта на института

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098