• Райна Касабова – момичето, което промени правилата

  15 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Детство като сух барут
  Райна Василева Касабова е не просто първата жена в света, участвала във военен полет – тя е момичето, което категорично променя правилата, защото смелостта просто тече в нейните вени. Няма и как да е иначе – малката Райна се ражда в един горещ 1 юли 1897 в града, който носи революция в сърцето си – Карлово.
 • .
 • Двете модни кралици на Царска България

  12 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  В началото и средата на XX век България и по-точно любимата ни София е като пъстро изтъкана черга.
 • Cogito ergo sum или значението на критичното мислене

  7 януари 2021

  текст Дани Николова

  Критичното мислене е едно от истински важните неща, на които да научим младите хора. Вярвате или не, то е умение, което използваме постоянно и тежи на онзи, който не го притежава.
 • Софийските къпални – водните бижута на Стара София

  6 януари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  В едни други времена, когато сапунът за баня струва едва 5 стотинки, най-конвертируемият неделен израз у нас, разменян между обикновени софийски граждани, теляци и градска бохема е само един – "Честита баня!".
 • Царицата на Южните морета – душата в полет

  22 декември 2020

  текст Михаела Самарджиева

  През 1928 жените в България са имали едно единствено задължение – да чакат мъжете си у дома, докато смирено бродират, готвят или кърпят някой стар чифт чорапи.
 • Асът и неговата Поля – любов в облаците

  22 декември 2020

  текст Михаела Самарджиева

  През 1925 въздушните майстори у нас се броят на пръстите на едната ръка, а всичките професионални летци на България са не повече от 50. Представете си сега – вие сте в последния гимназиален клас, плитките ви са дебели като корабно въже, а във вас е влюбен не кой да е, а Петко Попганчев – асът.
 • Култовите кабарета на Стара София, съхранили цели истории

  17 декември 2020

  текст Михаела Самарджиева

  Жасмин, Лорелай и Лорета Брикси не са имена на лековати дами, ухажвани от господа с добра репутация. Това са имената на първите кабарета у нас, основани от немеца Егон Карнеги и съхранили тайни от нощния живот на Стара София, пред които се изчервяваме дори с чаша коняк в ръка.
 • Растения, с които да оцветим зимата си

  14 декември 2020

  Зимните месеци не оставят много нюанси след себе си, но природата се е погрижила да имаме опции. Тук ви казваме малко повече за три растения, които оцеляват зимно време, а преди да започнем, препоръчваме съдове, които няма да се разпукат при ниски температури, а понякога завъртаме, за да достига светлина към цветните ни деца от всички страни.
 • Българският Google през 2020 улавя думи с дъх на мусака и ябълков оцет

  10 декември 2020

  текст Станимир Алексиев

  Всяка година Google събира най-популярните думи в търсачката както по света, така и у нас. Обичаме да ги преглеждаме с цел сверяване на часовника или просто за забавление, а тези 12 месеца определено дадоха всичко от себе си.
 • Какво не знаехме за... Ричард Файнман

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  "Най-забележителният ум след Айнщайн." Това е прозвището на физика, разработил метод за графично представяне на вероятностите при взаимодействията в квантовата теория на полето.
 • Хора & улици

  19 ноември 2020

  текст Дани Николова

  Времената, в които живеем, може и да са шантави, но имат едно предимство: все повече удобства буквално се побират в джоба ни. Хората от недалечното минало биха погледнали с недоверие (в научнофантастичната класика Одисея в космоса, въпреки че човешката раса спокойно си пътува до Луната, все още съхранява свръхценните данни от совалки и сонди на магнетофонни ленти в огромни климатизирани помещения), но хората от нашето време, с една дума – ние, приветстваме всяко удобство, което можем да приберем в джоба си. Този път то идва от Центъра за градска мобилност с идеята им да създадат чатбот във вайбър, с който да се придвижваме из града информирано, спокойно и лесно.
 • Нощ на учените

  19 ноември 2020

  текст Таня Трендафилова

  Науката става достъпна за малки и големи за пореден път в десетото издание на Европейска нощ на учените 2020. Програмата, която тази година следим само онлайн, изобилства от конкурси, експерименти, игри и демонстрации, събрани в 3 дни (27-29 ноември) и повече от 25 локации в страната.
 • Страхотни страшилища от нашето детство

  28 октомври 2020

  текст Тео Чепилов

  Всички помним тази ситуация, в която са ни заплашвали с "Ако не слушаш, ще те дам на ___!", като в празното поле имаме свободата да попълним съответния всяващ страх и респект приказен герой, най-любим на родителското тяло.
 • Sofia Game Night 2020

  22 октомври 2020

  Откакто светът се е завъртял с допустима за приемливо съществуване скорост, всяко живо човешко същество на повърхността му изпитва удоволствие да играе. Ето защо интересът към Sofia Game Night изобщо не ни учудва.
 • Чудната Финландия

  8 октомври 2020

  Финландия е интересна във всяко отношение. Красотата на полярното сияние далеч не е единственото чудо там. Чудати са нравите (отчасти сурови, отчасти похвални), чудати са и някои от начините, по които финландците възприемат действителността. Дори лековатото, непринудено вмъкване в разговор на една от най-дългите думи в езика (epäjärjestelmällistyttämättömyydelläänsäkäänköhän) също, само по себе си, е истинско чудо.
 • Sofia International Open 2020

  29 септември 2020

  Между 24 октомври и 1 ноември Mega Xtreme Bowling в Joy Station e домакин на издание номер 11 на най-големия международен боулинг турнир в България, Sofia International Open.
 • Голямото хранене на Устата

  29 септември 2020

  За Comedy Roast е нужно да знаете няколко неща:
 • Градски събори

  24 септември 2020

  София още не е готова да се прибере на топло за есента, нито пък смята да кротува. В идните седмици три мащабни събития ще ни завъртят около своите ядра – градските реки, съвременният цирк и европейската литература.
 • Любопитството родило учения

  10 септември 2020

  текст Дани Николова

  Науката е пътят, по който да поемеш, ако не искаш да живееш в заблуди, е казал вторият най-велик учен в света (след Айнщайн). Ако вече се питате "Кой беше вторият най-велик?", поздравления – любопитството ражда учения.
 • Най-хубавото предстои да бъде написано

  10 септември 2020

  Като егоистичен, влюбен в живота човек, на когото са поставили тежка диагноза, много трудно приехме отсъствието си. Мисълта за стотиците, а с течение на времето и без преувеличение хилядите заслужаващи внимание събития, които ще се случат, но ние няма да сме там, за да пишем за тях, ни измъчваше. Тоновете потенциално хубави, но обречени да не бъдат написани думи направо ни смазваха. Защото, разбирате ли, на нас ни се пише! А както видяхме от бурните ви и доста емоционални реакции на новината за нашето отсъствие (от сърце ви благодарим!) – на вас ви се чете! Чете ви се за изкуство и за култура, чете ви се за всички млади и стари, настоящи и минали интересни посвоему хора, които са направили така, че в света, пълен с всевъзможни битки, да остава достатъчно място за поезия.

  Най-хубавото винаги предстои. Ние ще сме тук, за да пишем за него. И сме адски щастливи, благодарни и горди, че и вие ще сте тук, за да четете!

  Einmal ist keinmal е заглавие на стар източногермански филм от 50-те. В превод фразата означава приблизително следното: каквото се е случило само веднъж, все едно никога не се е случвало. Е, мили хора, Програмата се случва повторно!