• Велообиколка на Лозенска планина

  30 декември 2021

  текст Димитър Димитров

  Всички сме чували за Витоша 100, а някои даже сме и завъртали стоте километра около най-високата планина в Софийско с велосипед.
 • .
 • Годината в детайл с Крис Захариев и Крис Макаров

  20 декември 2021

  текст Кристина Йорданова

  Свикнали сме бегло да чуваме думите „села“ и „обезлюдяване“ в едно изречение, но рядко засягаме този проблем с мащабите, с които той се търкаля в малките селца година след година. Защото това значи изолация и самота за възрастни, за които ние от големия град избягваме да мислим. По тази причина момчетата Крис Захариев и Крис Макаров прегръщат идеята за стрийтбранда Храбър*. Той иска да е мост между градските хора и селските проблеми, а 10% от приходите се насочват за определена кауза, до която стигаме чрез отпечатания сериен номер. Двете момчета се обръщат и към древната традиция грамотарство, в която стари парчета се пришиват към нови дрехи, а за това лично отговарят няколко баби, чиито грамотари са ръчно тъкани. Познаваме Крис Захариев от известни видеовлогове, сега държи камерата за историите на Храбър, а дизайните излизат от негови идеи. Крис Макаров пък отговаря за логистиката между работата си на актьор, която го позиционира във филми като Българска Рапсодия и Пътуващо кино. В края на годината ги дърпаме настрани и ги питаме за големите пробиви, любимите аромати и моментите, в които работят най-добре.
 • Годината в детайл с Йордан Жечев

  20 декември 2021

  текст Дани Николова

  Йордан Жечев е регионален творчески директор на guts&brainsDDB и партньор в Tribal Worldwide Sofia и във всяка статия, в която става въпрос за него, се натъквахме неизменно на факта, че пие МНОГО вино. Е, освен че явно пълни достатъчно обилно винената си чаша, разговорът с него ни подсказа, че пълни стабилно и емоционалните си преживявания и душевност. За повечето хора 2021 е годината, в която „на мен креватът ми е офис“, но за Йордан Жечев тя май е била претъпкана от хора, музика, проекти и уау моменти и моментчета.
 • Коледни песни

  26 ноември 2021

  текст Дани Николова

  Векове наред по това време на годината се опъват сергии, грее се вино и се мисли само за забавление. Както всичко в света и историята с коледните базари си има своето начало. И то е поставено през 1926 (или поне така се твърди) с първия виенски Декемврийски пазар (Dezembermarkt). Той се родил от далновидността на император Албрехт I, който предоставил на търговците правото да организират пазар за ден-два в началото на зимата, така че хората от града да се запасят с продукти за студените месеци. Скоро зимните пазарчета започнали да се появяват из цяла Европа. Семейства занаятчии опъвали сергийките си, за да продават кошници, дърворезби или играчки. Други предлагали кулинарни специалитети или печени ядки. Трети създавали и продавали предмети, подходящи за подаряване по празниците. Така зимните пазари неусетно се превърнали в коледни базари, като най-старите се организирали в Германия (в Мюнхен през 1310 или във Франкфурт през 1393). Сега се изстрелваме обратно в 2021 на нашата си географска ширина, където традицията за коледни базари е в разгара си. Изберете си базарче, на което да се позабавлявате около предстоящите празници, а ако имате достатъчно време, направо посетете всичките. Живейте го тоя живот, както често сме чували да ни казват. Само не забравяйте да носите с вас и Зеления си сертификат, в повечето случаи ще ви е нужен.
 • Отвори очи, животните изчезват

  18 ноември 2021

  Природозащитната организация WWF ни въвлича в битка с престъпленията срещу дивата природа. Новата кампания Отвори очи, животните изчезват осветлява коварен риск, който рядко попада във фокус – незаконната търговия с диви животни. Сухата статистика сочи, че от спасените за 2018-а над 6000 пленени животни, 1/6 са живи птици и влечуги.
 • Какво не знаехме за…Деня на мъртвите?

  28 октомври 2021

  текст Дани Николова

  Нещо зло се задава. Така вкратце можем да опишем предстоящия Хелоуин, който е мрачен, черен и натъпкан догоре с пакости. За разлика от комерсиализирания по цял свят празник на тъмните сили все още автентичният Día de los Muertos, или Ден на мъртвите, отбелязван предимно в Мексико и някои страни от Латинска Америка, е цветен и доста жизнерадостен. Темата отново е смъртта, разбира се, но целта е да се почете паметта на починалите роднини и членове на семейството по възможно най-радостния начин: с пищни костюми, майсторски грим, песни и танци по улиците и малки подаръчета, поднесени на обитателите на отвъдното.
 • "Да се чуем" в Международния ден на възрастните хора

  1 октомври 2021

  текст Димитър Димитров

  Дали е благият глас в телефонната слушалка, размитият образ в скайп или милият лик, махащ ни за довиждане през прозореца, възрастните хора са сред най-ценните богатства за всеки син, дъщеря, внук, а и за всяка общност. Техните истории са наши уроци, а стъпките им са пътеводителят, от който се нуждаем все повече с всяка изминала година.
 • Нещо за уикенда

  20 септември 2021

  текст Таня Трендафилова

  Съботите и неделите са за почивка, срещи с приятели и протяжни разходки из колоритните софийски улички, особено когато времето все още позволява. Докато планирате маршрута си за 25-26 септември, не пропускайте да включите Женския пазар и по-конкретно входа откъм улица Кирил и Методий, където в обособена зона започва първият от поредицата уикенд пазари, които ще ни изкушават с приготвена на място храна, напитки, селекция от книги, цветя, фермерски продукти, картини на български автори, музика, антики, дрехи и какво ли още не – всеки почивен ден оттук нататък.
 • Какво не знаехме за Олимпийските игри?

  9 август 2021

  текст Виолета Иванова

  Още преди България да запише най-успешното си олимпийско представяне през този век, Летните олимпийски игри 2020 вече влязоха в историята с това, че не се проведоха в годината, на която са кръстени. Докато чакаме завръщането на всички българки, окичили се с медали от ценни метали, ровим в хрониките за най-интерестните факти около игрите досега.
 • Централните софийски хали през възходи и провали

  30 юли 2021

  текст Димитър Димитров снимка Иван Шишиев

  „Новобългарският престолен град се сподоби с още една монументална сграда от твърде значителен характер. Това е Покритото тържище или тъй нареченото, кой знае по чия прищявка, с немската дума Хали. Това тържище е една неоценима придобивка не само за естетиката на столицата, но и за доброто здраве на жителите на града“ – списание Съвременна илюстрация.
 • Sofia Treasure Hunt - градско приключение за знание и забавление

  2 юли 2021

  текст Димитър Димитров

  Ако имате "късмета" да прекарате по-голяма част от лятото си в София, то приключенията с приятели могат да ви застигнат и тук. Вече няколко месеца Sofia Treasure Hunt привлича както българи, така и чужденци в кратка, но запомняща се надпревара с много смях, заряд и нови открития. Днес те срещаме с Елеонора Иванова. Освен че е сред най-опитните и очарователни гидове на Free Sofia Tour, тя е и един от главните виновници за най-новото увлекателно градско приключение.
 • Food & Drink Awards: Гласуваме за любимите си заведения

  13 май 2021

  2020 беше трудна година за всички заведения на картата на София и Пловдив, но това не спира приятелите ни от Go Guide да окичат заслужилите в бранша със своите награди FOOD & DRINK AWARDS.
 • Науката в действие

  13 май 2021

  текст Таня Трендафилова снимка NASA

  Този месец лекциите, уъркшопите и експериментите от различни области на познанието отново излизат на дневен ред: време е за поредното издание на Софийски фестивал на науката и както винаги темите отразяват глобални явления, но и провокират широк интерес. Ако някога сте се питали има ли надежда за по-добро бъдеще за планетата ни, къде да търсим извънземен живот или как се отразява самотата на мозъка ни, повече от 100 учени са готови да разяснят тези и още куп неизвестни на живо (в София Тех Парк на 15 и 16 май) и онлайн (за училищни групи на 17 и 18 май).
 • Кауза с бъдеще

  29 април 2021

  текст Таня Трендафилова

  Вече няколко години следим усилията на фондация Заедно в час да предоставя достъп до качествено образование на всяко българско дете, независимо от средата и произхода му, и аплодираме програмите ѝ, свързани с мотивирането на нови хора да станат учители и подкрепата на училищните екипи у нас. Тази пролет организацията предоставя шанс на всеки, който има желание, да се включи в добрата ѝ кауза, изпълнявайки спортно предизвикателство не само в името на здравето, но и на благотворителността.
 • Българският Гейминг Маратон 2021

  21 април 2021

  След пилотното издание на Българският Гейминг Маратон през 2020, в което се включиха 30 от най-популярните български стриймъри, онлайн фестивалът, посветен на необятния свят на видеоигрите, тича към нас на 4 май. Това е първото от 3-те издания за годината (5 септември и 19 декември), като редят по списък повече участници, събития и специални турнири.
 • Великите истории на трима неизвестни герои

  20 април 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Понякога да помогнеш на възрастен човек да пресече те превръща в големия герой в неговия малък свят, понякога обаче съдбата ти поднася възможност да направиш нещо велико. Всичко зависи от стремежа на душата и личната смелост, а какво превръща следващите ни трима герои в забележителни – вижте сами.
 • Клара, Ана и момичетата

  5 март 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Днешният празник за мнозина е отживелица и отминала соц традиция, но всъщност той е започнал като борба за равноправие на жените във всички сфери на дейност, най-вече в сферата на труда и социалната политика.
 • Момичета от злато

  26 февруари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Те са грации със златни сърца – нашите нежни поводи за гордост. Те са момичета с желязна дисциплина и воля, които са истински бойци на килима и в живота. Те са българските шампионки по художествена гимнастика и днес ви разказваме за тях, защото победителите трябва да се помнят.
 • Българските брандове носят идентичност. Срещаме ги на Night Market,vol. IV

  17 февруари 2021

  Онлайн пространството се завърта с подбрани артикули, които събират очите на всички с желание да светнат сред тълпата. Night Market vol. IV реди точно такива в микросайта си nightmarket.bg, който мятат към нас на 24, 25 и 26 февруари между 18:00 и 06:00.
 • Най-романтичните места в Стара София

  13 февруари 2021

  текст Михаела Самарджиева

  Днес обичайно се срещаме с любимите си хора в популярни кафенета, клубове, ресторанти, любими извънградски локации или пък ги каним на дълга разходка в централната градска част.