Въпрос на характер

8 януари 2015 текст и снимки Севда Семер
Познаваме дизайнера Мила Атева отдавна. Тя отдавна познава мъжа до себе си – Васил Полеганов. Марката Sassa Bjorg е още една нишка, която ги свързва – тогава, когато работата е старание, удоволствие и бъдеще. Общи.


Срещам се с тях няколко дни след като Sassa Bjorg е сменила адреса си със Солунска 65. Разговорът тръгва естествено към промяната и новото начало, но знам, че това не са новогодишни обещания, топъл въздух под налягане, а здравата база, върху която Мила и Васил градят своя бранд. С преместването му от Ангел Кънчев в този по-голям дом, те току-що са направили още една крачка напред.

Новото пространство се ражда като алтернатива – на моловете и бързия анонимен шопинг. Зад яркочервената входна врата, която трудно ще подминеш, апартаментът е светъл и огромен, с вити стълби, каквито пазят само старите софийски сгради. Има място за всичко. За офиса, за екипа, за дрехите и платовете, за аксесоарите на други български автори. Това не е нито ателие, нито магазин, а територия за вид светско преживяване. "Стремим се хората да се чувстват у дома си, да прекарат приятно и да се запознаят със следващата си любима дреха, която после няма да видят върху всеки срещнат. Искаме да имаме характер", казва Мила.

Когато създава моделите на Sassa Bjorg тя не си представя себе си в тях. В личния є гардероб роклите съжителстват и с по-момчешки дрехи. Но тайният код все пак е в нейното ДНК – дизайните са вдъхновени от жените в семейството й. "Един ден, докато разглеждах дрехите на майка ми, осъзнах, че изглеждат така, сякаш аз съм ги шила", разказва Мила. Спомня си как майка й ставала всяка сутрин в 5, за да заеме в 7 мястото си пред студентите в университета в безупречен вид. Жените, които харесват Sassa днес са от същата порода.

Докато Мила е интуитивна и дава творческия заряд, Васил балансира общия им проект, внасяйки ред и стратегическа мисъл. Но нещата никога не са черно-бели (още по-малко в това цветно пространство). При тях редът и хаосът се преплитат и всеки носи по малко и от двете. Вероятно затова са толкова добри партньори. Питам ги не е ли трудно и да живеят, и да работят заедно. "Не! Супер е!", казват в един глас с усмивки, които не могат да лъжат. Не че нямат конфликти, но те също ги дърпат напред.

"Да работиш с ръцете си е също толкова достойно, колкото да работиш с главата си", казва Васил, когато стигаме до темата как се движи малък занаятчийски бизнес като техния. Дрехите по закачалките са дело на Мила, но пък лампите в студиото са създадени от неговия чифт ръце и това му носи страхотно удовлетворение. "Всичко друго изчезва, когато работиш, фокусиран само върху това пред теб." Върху какво ново са се съсредоточили двамата в момента е секретно, но все пак издават няколко детайла: голяма италианска компания, собствени десени, нови интуитивни посоки в дизайна... Ясно, ще се виждаме пак на Солунска 65.

Sassa Bjorg е на ул. Солунска 65
facebook.com/SassaBjorgFashion

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.