Масова чистка26 май 2016
Винаги е по-лесно да кажем "защо да чистим след някого, не може ли той да не цапа?!". Естествено, всички знаем, че не става така. Затова следващата неделя, 4 юни, нахлузваме ръкавиците и слагаме боклуците там, където им е мястото.


Това не е обичайното почистване около блока (но, дай боже, да има и такова обичайно нещо във вашия квартал). Тукашната инициатива Да изчистим България заедно, подхваната от bTV през 2011 (с подкрепата на Министерството на околната среда и водите) е част от Световния ден на хигиената за тази планета. Ако не сте се поинтересували досега, може да ви се стори странно, че първа в тази посока бие гонга Естония – през 2008 там се събират 50 000 доброволци, които разказват играта на боклука в цялата страна за 5 часа. Не че бързината е важна. Но бройката на чистачите е ключова – за тонажа на събрания боклук и за ефекта върху мисленето ни по въпроса. Колко дълбоко във всеки от нас е стигнал този зов да живеем на по-красиво и безопасно място ще се види през септември 2018, когато се очаква най-масовата доброволческа акция изобщо – да изчистим планетата за един ден заедно. Според едно просто изчисление, 5% от населението на света стигат, за да се свърши тази работа и тя да доведе до трайна промяна. Какво друго да ви кажем, освен – хайде да влезем в тази активна петица.

Сега за 4 юни. Има поне два начина да влезете в действие: като се включите в някоя от организираните масови чистки на големи площи, или като сами свикате бригада за познат район наблизо, от типа на парк или детска площадка. На daizchistim.bg веднага можете да проверите списъка с набелязаните зони в София и околността (както и за цялата страна, разбира се) – Витоша, Златните мостове и Манастирска кория в Овча купел са най-близо, но може да стигнете и до язовирите Искър и Студена или пък до крепостта Траянови врата. Всичко е организирано и осигурено – от чувалите и ръкавиците до транспорта и депонирането на отпадъците. Ако пък чистите на избрано от вас място, е добре да качите снимка оттам, за да се пълни със светнали петна картата на акцията. Сега говорим лично на вас, но колкото повече компании, офиси и институции се включат, толкова по-добре, така че предавайте към колегите и шефа. На следващата сутрин ще бъдете доволни. И освен това е 5 юни, Световен ден на околната среда – не е лошо София да го посрещне по-чиста.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.