Властелинът на нощта2 юни 2016 текст Виолета Иванова
"В Амстердам работи, дайте да го приложим и тук" – не може да не сте чували тези думи и преди. Сега обаче не говорим за легализиране на забранени растения и професии, а приближаваме лупата към нощния живот на ниската земя, който си има и кмет.


Казва се Мирик Милан и дългият му стаж е трупан все по тъмно, но не (само) затова е точен за позицията. Застава от другата страна на скайп линията в малкото време, когато не е "бунтар в костюм", за да ни обясни за какво са им на градовете хора като него, как един клуб може да завърти квартала около себе си и още идеи, от които София няма да я заболи, а напротив. За показното чакаме Мирик на живо на Absolut Creative Space – на 7 юни в 7 вечерта в една стая със Столична община.

Откъде дойде идеята за нощен кмет – холандска ли е, или я взехте от другаде?
Холандска си е. Всичко започна през 2003 и първоначално беше на доброволчески начала – готина титла, с която да си вдигнеш акциите. Аз съм петият на поста и покрай мен нощният кмет прерасна в професионална организация, което ни даде сила и ни обвърза с градския съвет. Накратко, работата ми е да строя мост между общината, бизнеса – основно нощни клубове, фестивали и парти промоутъри – и гражданите. Срещам се с истинския кмет на Амстердам няколко пъти годишно, така че съм нещо като негови очи и уши през нощта.

Значи докато управляващите спят, ти работиш. Каква е крайната цел?
На управляващите нощната сцена им е далечна. Докато седят в офиса им трябва някой, който я познава добре и има идеи за по-добро законодателство – а то влияе ужасно много на културното развитие. Конкуренцията между европейските градове е страшна и тези със силна творческа сцена са най-привлекателни за креативната индустрия, която пък е огромен икономически двигател. Моята роля е да помогна на властите да построят точно такъв град. На нощта по принцип се гледа с лошо око – за управниците тя е синоним на проблеми. За мен обаче е платформа за млади таланти: фотографи, кинаджии, дизайнери, диджеи, виджеи и музиканти. Нощта е точката, където те се срещат, обменят идеи и правят града по-жизнен – целта ми е обществото да забележи възможностите, които тя предлага за икономиката.

За обикновените хора сигурно си като рок звезда – как гледат на теб, разпознават ли те често?

На улицата – не, но ако отида вечер в някой клуб – със сигурност. Идват, питат ме разни неща или ми дават идеи, което е супер и много ми помага. Тези хора гледат на мен доста сериозно – все пак защитавам интересите им пред управляващите. Хубавото на поста ми е, че работя и в двете посоки: помагам и на кмета, когато е изправен пред някакво нощно бедствие, и на нощните птици, когато гласът им трябва да бъде чут.

Как трябва да се облича нощният кмет, вратовръзката май не е задължителна?

В последните години си купих повече костюми, отколкото през целия си живот досега. Иначе съм по-скоро клубен тип, отколкото костюмар. Но през деня постоянно съм на официални срещи и щом искам да постигна нещо, трябва да говоря на правилния език. Ако отида при кмета с козирка и слънчеви очила и кажа "правиш това и това грешно", няма да ми се получи. Затова за слоган на организацията сме си измислили "Бунтар в костюм".

А кога се забавляваш – оставяш ли някога работата на заден план, за да се възползваш и ти от нощния живот, който градиш?

Ако си влюбен в професията си, няма значение колко време краде тя от теб. Свикнал съм, дори когато съм в музей или на изложба, да се вглеждам в начина, по който всичко е организирано. Точно както, ако се интересуваш от мода, постоянно обръщаш внимание на кройки и форми. Естествено, излизам с приятели и ходя по барове, ресторанти и всякакви събития, но дори като съм на екскурзия в чужбина разглеждам всичко през очите на нощния кмет.

Една от идеите, които си прокарал в Амстердам, са заведенията, отворени денонощно. Не си ли създаваш врагове така? При нас градините на баровете затварят в 22:00, а съседите викат полиция за най-малкия шум.
О, разбира се, че понякога срещам отпор, но в случая е различно. Само 10 места имат такъв денонощен лиценз и са подбрани внимателно – трябваше да отговарят на куп условия. Първо, да не са барове, където е окей да висиш и шумиш отпред, а клубове, в които стоиш вътре. Второ, да са в периферията на града. Трето, да са мултидисциплинарни – не просто места за танци и пиене, а да имат и ресторант, да организират изложби, филмови вечери и подобни събития, допринасящи за живота в квартала. Тоест, трябваше да спечелят съседите на своя страна. С тази идея искахме главно да облекчим напрежението нощем: ако клубът затваря в даден час, тон пийнали хора се изсипват на улицата наведнъж и създават проблеми. Когато са свободни да стоят, колкото искат, си тръгват на малки групи и тормозът над квартала намалява драстично.

Има ли добри практики, които ти се иска Амстердам да „открадне“ от някой друг град?
Най-добрата идея, която съм чул досега, е от Сан Франциско. Там, ако някой строи сграда до нощен клуб, няма право да се оплаква за шума и сам урежда изолацията. Логиката е, че клубът е бил на адреса първи, направил е мястото достатъчно интересно и привлекателно, че някой да иска да вдигне блок до него – така че проблемът не е на заведението, а на новозаселниците и те сами трябва да си го решат. Вече мислим как да въведем същия закон и при нас.

Има ли град по света, чийто нощен живот може да служи за пример на всички останали?
Това е лесно – Берлин. Миксът там е супер интересен: много отворени пространства, няма автомобилна, пристанищна или друга индустрия, затова залагат всичко на креативната. Ценят субкултурните течения и съответно имат страшно много клубове, където те да се развиват.

Как мислиш, всеки град ли се нуждае от човек като теб?
Със сигурност. Нощната сцена е подценявана почти навсякъде, а ако инвестираш в нея, нещата тръгват нагоре – вижте Амстердам, Париж, Лондон. Но дори да си малък град с 200 000 жители, имаш нощна култура и тя трябва да се стимулира, за да могат младите таланти да се изявяват и да растат.

София е доста различна от Амстердам – не сме такъв туристически център, по-спокойно е. Какво би направил, ако беше нощен кмет тук?
Креативността се нуждае от пространство, а ако то е евтино или без пари – още по-добре. Заедно с Рига, Будапеща и Берлин имаме проект за откриване на нови гледни точки към публичното пространство – искаме да покажем на младите, че могат да го ползват за своя изгода. От приятели знам, че София разполага с възможности за това – имате големи отворени пространства, от които трябва да се възползвате.

Мирик Милан ще бъде гост на Absolut Creative Space на 7 юни от 19:30. Пълна програма и информация за билетите има на absolutcreativespace.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.