Приказки за квас и щастие

30 юни 2016 текст Емануела Иванова снимки Ралица Димитрова
Жив хляб вече се пече на Порто Лагос 1, докато рафтовете, от които ще се продава още втасват. Преди да започнем да минаваме редовно през пекарната на Хляб&Soul, стискаме двата чифта набрашнени ръце, които създават най-вкусната храна с душа.


Хляб&Soul са Станислава и Стефка, които преди две години окончателно късат визитките си на пиар в медийна група и редактор в списание, за да носят престилки на пълен работен ден, а понякога и нощ. Квасът им е тяхно производство, водата пристига от извор, а брашната – от мелници, подбрани педантично. Тестото от тези съставки се меси по не-съвсем-традиционни рецепти – Станислава винаги добавя щипка от себе си към прочетеното в книгите, а често и към собствените си комбинации. Така се оказва, че във фурната рядко влизат хлябове, които са точно копие на тези, които току-що са излезли от нея. Доскоро алхимичните процеси завършвали в домашна печка на два етажа и изхранвали ограничен кръг приятели, но днес диаметърът е набъбнал и всички ние сме вътре.

"Правехме по 60-70 хляба на ден и в един момент не смогвахме да поемем повече, а интересът се увеличаваше. Това ни даде увереност, че хобито може да мине на друго ниво, където вече не е само кефът да приготвиш хляб. Сега усещаме разликата между емиграцията и туризма – ние не сме туристи", казва ни Стефка, докато от новата голяма фурна на улица Порто Лагос се носи аромат на щастие.

До есента тук вече ще работи първата пекарна Хляб&Soul, намечтана като "място, в което нещо ще се случва – искаме да съберем общност от хора, които вярват в същите неща като нас". Идеята се меси от доста време, но първо под друга табела – Фабрика Щастие. "Дядото на Стефка е създал фабриката, в която днес са Нестле, а преди тя да стане ДИП Малчика, се е казвала Фабрика Щастие. Тези думи носят усещането за всичко, което правим, но някак подхождаха повече на сладкишите, отколкото на хляба ни, а той е основното за нас", разказва Станислава. Тя е тази, която първоначално се мръщи срещу името на бъдещата им пекарна, но днес го носи на гърдите си с вдигната брадичка.

За да изпишат по-скоро Хляб&Soul над входа си, двете добавят още две престилки в кухнята, които да им помагат в препятствията по пътя от брашното до хрупкавата коричка. А те не са малко. "Веднъж трябваше да направим 200 хляба за едно събитие в неделя в чисто новата печка, която още не бяхме тествали. В четвъртък токът спря и нямаше кога да направим дори една проба. Не спахме цяла нощ, някои хлябове не ставаха, но други бяха много добри и в крайна сметка всичко се нареди. След това пък печката се повреди и ходихме да печем при Пресиян от Братя Хлебари. Сблъскваме се с подобни неща непрекъснато, но с всяко следващо се справяме по-лесно."

Оставяме Станислава и Стефка да се справят с поредната партида щастие, която е с два хляба по-малко – един селски и един пълнозърнест с пет семена, измъкнати топли-топли от фурната за нашия екип. Разчупваме ги тъкмо за обяд и са така вкусни, че не им трябва нищо друго. Изглежда трудно ще дочакаме следващите в пекарната – хляб с цвекло и меко сирене, друг с овесени ядки, ленено семе и спелта, и трети с кайсии, стафиди и орехи, за който се чудим дали ще става и за вечеря. До тях във витрината на Хляб&Soul, разбира се, ще има и захар – не сме опитвали палачинки, бриош, канелени ролца и кроасани с квас, но душата ни огладнява за тези сладкиши отсега.

Преди да отворят пекарната, Хляб&Soul приемат поръчки на фейсбук страницата си
Вижте ги и на breadnsoul.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.