Игра на кодове21 юли 2016 текст Виолета Иванова
Ако довършвате списъка "кола, телефон с мобилен нет, фенерче, страст към загадките, силна компания и готовност да кръстосвате заедно София по тъмно" с голямо ✔ отстрани, знаем закъде сте готови. Нощна стража е отборна игра, която иска всичко това, за да ви даде още повече в замяна.


Паралелът с картини, книги и филми с това име тук няма да помогне. Честно, дори не сме сигурни къде идва стражата в цялата работа, но ей сега ви казваме кое ѝ е нощното: всичко от списъка горе влиза в употреба от 8 вечерта до някое време призори. Крайният час на играта зависи от скоростта, с която отборният мозък се настройва на правилните честоти. А те са доста разнородни, впрочем. От чисто логически през по-завъртяни асоциации до задачи, които тестват колко познаваш града, историята, изкуството или дори морзовата азбука – загадките на Нощна стража разхвърлят ума на посоки, а същото правят и с тялото.

Първата гатанка получавате на мястото на срещата (на 23 юли това е зала Фестивална), до края на играта решавате още десетина, а отговорът винаги сочи към следващ адрес някъде из града. Стигнете ли до него (тук идва автомобилът), търсите код – надраскан с маркер, спрей или издълбан някъде наоколо – който връщате на Стражата по WhatsApp, за да получите нова загадка.

Модерно, да? Също доста напрегнато. Отборите – колкото повече, толкова по-добре – имат по 80 минути да преборят всеки "рунд" и макар рядко да се засичат, чувството, че някой ти диша във врата е константа. Помощ от приятел или Гугъл е окей, стига да знаеш какво да попиташ. Ясно е, че бързина и извънкутийно мислене са ключовете за успеха, но хубавото тук е, че ако някъде по трасето те те предадат, не отпадаш от надпреварата. Само се отдалечаваш от победата.

След всичко остана да питаме едно: има ли друго градско приключение, което прави застояването по съмнителни кьошета, взирайки се в смартфон, съвсем ежедневен сюжет? Правилно, вече всеки е чувал за Pokémon Go и е виждал как напълно нормални хора събират виртуални яйца и мятат топки по холо­грами на Пикачу. Нощна стража обаче тегли напред с поне две дължини: никога няма да те отведе до ръба на скала, да те разсейва зад волана или да те кара да прескачаш в забранени зони. И, да, реална е до последната секунда, така че оставя в паметта снимки за разглеждане и след 20 години.

Нощна стража се играе веднъж в месеца, а следващата е на 23 юли със старт пред зала Фестивална в 19:45.
Участието струва 80лв за отбор (с до 5 души), информация за записването има на стража.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.