Нещата от живота: Шон Конуей9 март 2017 текст Емануела Иванова снимка Martin Hartley
6000км. За да си ги представите нагледно, това е разстоянието между Лондон и Делхи по въздух. Със самолет се стопяват за 8 часа, но през 2016 един екстремен атлет решава да ги навърти по земя и вода, правейки тигели по дължината на Великобритания с тичане, плуване и колоездене.


Отнема му 85 дяволски изтощителни дни, но му дава удовлетворението да е единственият човек на планетата, преодолял Великия британски триатлон. И себе си. Дори само да си пишем с Шон Конуей е вдъхновяващо, преди на 18 март да го видим в София като лектор на семинара Физкултура. Отговорите му пристигат бавно някъде от юг, но тонизират мигновено като скок в океана – с няколко истории за оцеляване, в които и медузите са враг, но да се откажеш не е изход.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА
Още първото ми предизвикателствo през 2008 беше ударно – тогава прекосих Великобритания по дължина с колело. Трябваше да минат години обаче преди да усетя, че съм готов за големия триатлон. Едва когато през 2013 преодолях същото разстояние с плуване ми хрумна да пробвам и с бягане. Изобщо не бях тичал сериозно преди това, така че успях чак от третия опит. Но тези усилия не бяха напразни, те ме подготвяха за триатлона и ето че миналата година се справих и с трите дисциплини последователно. Как се надъхвам за следващия скок ли? Първото нещо, което правя преди всяко предизвикателство, е да си купя огромна карта, разпъвам я в стаята си и започвам да чертая възможни маршрути и интересни места, през които мога да мина. Това ме ентусиазира веднага да се захвана.

УСЛОВИЯТА
В моята "професия" препятствията са на всяка крачка. Непрекъснато нощувам на шантави места – спал съм под кафене, сгушен между стадо гъски; подпрял глава на рекламни фургони; в канавки до пътя и в десетки изоставени сгради, които са си доста страшни. Случвало ми се е силно течение да ме отнесе в открито море, в Америка ме блъсна камион, докато въртях педалите по пътищата, а веднъж медуза ме ужили по лицето – не беше никак забавно и, от мен да знаете, урината изобщо не помага в такива случаи.

ВОЛЯТА
Когато ми стане тежко, докато съм сам на пътя или във водата, насочвам мислите си към това какво ще стане с живота ми, ако спра и се откажа. Провалял съм се неведнъж и е отвратително – отнема много повече време да възстановя психиката си след неуспех, отколкото физиката си след болката, която изпитвам на финала. Номерът е да си наложа да мисля стъпка за стъпка, а не да се тормозя с целта в края на пътя. Да преодолея следващия хълм, да стигна до следващия град – малките успехи водят до големия.

ГЛЕДКИТЕ
Докато се състезавам или гоня рекорд, не мога да се любувам на красотите на природата. Вярвам обаче, че те няма да избягат и след време ще се върна, за да им се радвам на спокойствие. Освен това, когато преди години продадох фотографския си бизнес (за една лира), за да стана екстремен атлет, аз не зарязах фотографията. Обичам да снимам, но няма как да запечатам всички хубави моменти по пътя си. Някои от тях няма и как да се уловят с камера. Веднъж, докато обикалях Америка с колело, ме подгони торнадо и в целия хаос изневиделица се появи двойна дъга. Контрастът между опасността да ме разкъса стихията и красотата на явлението ме връхлетя с извънземно усещане. Не мисля, че каквато и да е снимка може да предаде достойно онова чувство.

КОМПАНИЯТА
Единственият ми верен спътник в приключенията е Малката летяща крава, моят плюшен талисман. Той всъщност е бик и ме мрази, задето обърках пола му, но това не ни пречи да се забавляваме. Кълна се, че веднъж двамата открихме решение за постигането на световен мир, но след това го забравихме, защото бяхме много изморени. Опасявам се, че говоря с тази крава нездравословно много време.

ДНИТЕ
Не може да се говори за ежедневие, когато си в постоянно движение, защото дните са различни. Щеше да е идеално, ако можех всяка сутрин да ставам в 06:00 и да действам по план до 22:00, но често това е невъзможно, защото трябва да спирам, за да търся храна и вода. Хидратацията е най-важното нещо. Организмът ми може да се раздели с половин литър вода, само докато дишам през нощта, така че трябва да закусвам с това количество преди да поема по пътя си. После планът се променя според времето и дори според това дали съм спал добре, така че никога не знам как ще минават часовете.

НОЩИТЕ
Отдавна съм скъсал с буйния нощен живот. Днес ми стига да се наслаждавам на чаша хубаво уиски в някой пъб и дори не ми е необходима компания. Като се замисля, абсолютно нищо не ми липсва от града. Освен може би доброто суши.

ПОЧИВКАТА
Не съм бил "на ваканция" от години. Бързо ми доскучава да стоя на едно място и няма начин да се припичам на плажа с дни например. Пък и кожата ми е много светла и бързо изгарям. Имам ли повече свободно време, ходя на гости на баща ми в Южна Африка. Иначе идеално си почивам с глупави филми – обожавам ги, защото позволяват на суперактивното ми въображение да се изключи поне за малко.

ПОСЛАНИЕТО
От всичко, което правя, и лекциите, които изнасям по света, се надявам хората да запомнят дори само това, че всеки от нас е велик в нещо. Не позволявайте някакви идиоти да ви обезсърчават. Намерете в какво ви бива и се старайте да ставате все по-добри в него. Вдъхновенията са навсякъде. Аз самият се възхищавам от всеки – от човека, който изработва нагреватели за чайник, защото просто обича да прави това, до атлета с ампутиран крайник, който се бори с вълните в океана. Всички хора са страхотни! Е, вие в какво сте страхотни?

Шон Конуей идва в София на 18 март за семинара Физкултура, организиран от спортен клуб Бегач. Билети и информация на fizkultura.bg
Шон и Малката летяща крава са на seanconway.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.