Леко с фикуса3 август 2017 текст Емануела Иванова снимка urbanjunglebloggers.com
Всяко цвете е бъдеща смърт в саксия – ако това са думи на опита ви в отглеждането на стайни растения, запушете му устата. Никой не намира перфектния съквартирант от първия път и това важи и за наемателите в саксии.


Как да откриете своя и защо изобщо да го търсите, днес отговаряме с вдъхновение от Urban Jungle: онлайн хабитат на фенове на домашната флора, който ще ви запали по любителската ботаника, дори ако сърцето ви още боде с мъка по последния кактус (R.I.P., Киро).

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


Ако градинарството на закрито за вас е "няма смисъл", сетете се за случаите, в които сте благодарили на червен светофар, задето единствен е успял да спре деня ви за 30 секунди. Да, ежедневието препуска, но можем да го забавим – със зелено. "Живеем бързо, заети сме нон-стоп и не чакаме – искаме да сме удовлетворени на мига, защото така ни научиха социалните мрежи. В същото време обаче имаме нужда от баланс, който съществува само в природата и за който трябва да намалим темпото." Така Игор Йосифович и Джудит де Грааф от Urban Jungle описват причината все повече и все по-млади хора да канят растения в домовете си. И по важното – да ги възприемат като част от семейството, а не като аксесоари. "Отглеждането на растения те заземява, прави те търпелив, връща те към естествения ход на живота, в който облагите не идват със скоростта на фейсбук ъпдейт, а с време, грижа и внимание."

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) наДвамата са самосиндикално успели блогъри още през 2013: Игор – с The Happy Interior Blog, а Джудит – с Joelix.com, когато се запознават и решават да съберат флора-страстта и онлайн опита си в общ проект. Отзивите моментално са толкова добри, че Urban Jungle без време се разлиства в общност, в която днес виреят близо 70 лаик-ботаници. На urbanjunglebloggers.com всеки от тях търси и предлага съвети за успешен растеж, идеи за декорация и трикове като "как да снимате цветето си готино".Мрежата за фотосподеляне всъщност е мястото, от което преди 5 години тръгва модата, забола кактуси по бюрата и первазите на всеки втори около нас. Тогава стремежът към добра снимка за инстаграм или пинтерест е единственият стимул мнозина да посягат към винаги фотогеничните растения. Постепенно обаче саксиените обитатели се издигат от прост декор за смартфон фотография в страст за милиони човеци – онези с безкраен работен ден, ограничено жилищно пространство и твърдото "не на животните" от хазяйката, които все пак мечтаят да споделят живота си с нещо живо.

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


Всеки от тези милиони е различен и харесва свой тип растителност, затова в Urban Jungle не прекаляват с тенденциите. Модерните кактуси и сукуленти са супер, ако често отсъстваме от вкъщи със седмици, но може да не отиват на интериора ни. А може и просто да не са наш тип. "Ако тепърва започвате своя градска джунгла, след като стесните кръга според условията на дома си, изберете растението, което най-много харесвате на външен вид. Не купувайте нещо, защото е модерно, за да не се окаже след време, че не ви допада или по-лошо: вече сте го убили с безразличие."

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


След избора за засаждане, отглеждането на цветя е лесно, ако го направим забавно. Искаме градината в хола да бъде нашият дзен генератор? Тогава я вадим от списъка със задължения, който само тормози с неотметнати полета. Избираме ден от седмицата и частица от него, в която без напрежение можем да се отдадем на растенията си. И танцуваме. Или пеем, пием кафе, отваряме студена бира и усилваме любимия плейлист в Spotify, докато махаме увехнали листа, наторяваме и поливаме бавно и с кеф.

 

Публикация, споделена от // JULIA (@mammilade) на


И така животът за малко се върти по-полека, а на нас ни става леко с всеки следващ фикус или папрат. Дали броят им ще е неизчерпаем в малко пространство, или ще имаме едва цвете-две в цяло хале – зависи само от нас, уверяват ни (в стотици постве) Urban Jungle, така че спираме да треперим, че бъркаме. Все пак няма да откажем начална посока, затова, преди първата копка в нашата градина, влизаме в крак с популярните корени и непреходните цветни особености, които Игор и Джудит събират с куп други в своята книга за джунглата – Urban Jungle Book.

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


Гигантите
Зеленините до висините, каквито имаше в ъглите на канцелариите през соца, пак са в играта. Оргомните уши на Monstera deliciosa (позната у нас като филодендрон) са върху калъфки за възглавници, тапети и тениски, а в жив вариант – във все повече кьошета около нас (и на хаштаг #MonsteraMonday в инстаграм). Големият им проблем е размерът, но пак влизат в мини пространства за сгъстяване на джунглата или пък сам-сами – за драматизъм. „Веднага приковават погледите към себе си“, казва Игор, а ние пригласяме, че с такава чудовищна саксия ще сте и в тон с тропическите мотиви (във всичко) това лято.
С подобен ефект: Monstera Obliqua, Каучуков фикус, Фикус Лирата

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


Вместо-фикуси
Ако търсите растение, което да преживява без вода седмиците, в които не сте у дома, вземете някое, което се храни от въздуха. Тиландсията е въздушно цвете без корени и може да оцелее и закачена на пирон в стената, стига да се потапя за час във вода на всеки 10 дни или да се храни периодично с няколко впръсквания с пулверизатор.
Други сървайвъри: Snake plant, Pothos (Дяволски брашлян), Spider plant (Зелена лилия)

 

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


В макраме
Висящите ръкоделия от часовете по трудово най-накрая са на мода. Ако майка ви не е изхвърлила точно този подарък за 8 март, вземете си го обратно и пълнете с любимото растение с пипалa. Или с Pilea peperomioides – да, известните от детството Парички или Слонско ухо пак са хит навсякъде, особено по светлите рафтове на ърбън минималисти.
От тавана: String оf Pearls, Spider Plant, Hedera Helix (English Ivy)

Публикация, споделена от Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) на


Urban Jungle са на urbanjunglebloggers.com и instagram.com/urbanjungleblog

Urban Jungle Book е 23.74$ за Kindle и 22.48$ с корици за библиотеката – от Amazon

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.