Водата на живота19 октомври 2017 текст Виолета Иванова
За колко марки уиски се сещате от раз? Ако можете да изброявате до утре, супер – на точната страница сте. Ако пък бързо се изчерпахте, още по-добре – след Whiskey Fest Sofia, който пълни Sofia Event Center с три дни дегустации и мастър класове, ще можете да допишете огнения списък на върха на езика си до 300+ уиски вариации от 101 бранда.


Погледнете пак заглавието. Може да звучи прехвалено, но точно така се превежда от келтски uisce beatha – древното име на това, което днес наричаме скоч, бърбън или просто уиски в зависимост от произхода му. "Просто" обаче не е точната дума, когато говорим за производството му. Колкото дестилерии, толкова тънкости при превръщането на вода+зърно в кехлибара, за който жадуваме след работа. И нито една бутилка в света не прилича на съседната, защото, освен всичко друго (като състав и възраст), огромно влияние над вкуса има бъчвата, в която отлежава уискито. Както и какво е имало в нея преди това (ароматно испанско вино например е приятна опция).

Казаното дотук е само основата на уиски познанието, което да допълните до степен "гуру" с майс­торските класове на феста. В тях експерти (от глобалните посланици на марки като Tullamore D.E.W., Four Roses, Craigellachie и Dalmore до един българин с академични знания за японското уиски) обясняват методите на дестилация, подбора на суровини и бъчви, спецификите при отлежаването и още тайни от кухнята. По-великото обаче е, че уроците ще бъдат илюстрирани с примери в чаша. Отсега сме протегнали ръка към 18-годишните екземпляри от породата Diageo Malts и безценните грамове отлежал Macallan – все пак точно този шотландски бранд държи рекорда за най-скъп скоч на всички времена с отдавна разпродадената си Fine & Rare колекция.

И да не се влеете в мастър класовете пак е сигурно, че няма да останете жадни. С билета за феста вървят 8 или 12 кредита, които да замените за толкова дегустации на добре познати, дебютни, нишови и новаторски уиски марки от цял свят. И на над 60 разновидности ром и коняк в съседната зала, където ще ви посрещнат с "йо хо хо" и ще ви наградят с любопитни факти – като защо в порциона на британските моряци задължително има ром и какво значат съкращенията VS, VSOP и XO. Иначе с още 5лв влизате в благотворителна томбола за 60 различни бутилки уиски (да, накуп!) от Ирландия, Шотландия, Уелс, САЩ, Япония, Тайван и Индия, които да си дегустирате вкъщи на спокойно. И да не ги грабнете, знайте, че петолевката ви е помогнала зелените площи в София да пораснат с още няколко дъба – така фестът скача от гъдела на небцето към удовлетворението от добрата кауза.

Whiskey Fest Sofia е от 27 до 29 октомври в Sofia Event Center (в мол Paradise)
Тридневен вход 25/35лв (в зависимост от броя включени дегустации) и билети за мастър класовете 30-50лв от ticketlogic.bg
Пълна информация на whiskeyfestsofia.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.