Ела на светло23 ноември 2017 текст Севда Семер
Някои умни технологии са просто хитри. Други честно правят живота по‑добър.


Допреди няколко месеца аксесоарите за четене, ако ни питате, бяха само два – и то далеч не задължителни. Пижамите за книги трудно убеждават в практичност, докато разделителят пък се подменя лесно дори от анонимно парче хартия. Наскоро обаче срещнахме сериозен състезател – мини лампата за четене.

Защо бихте искали устройство, което да ви наднича между страниците? Защото личната лампа е незаменима, ако четеш, докато пътуваш – дори да вадиш книгата си само за кратко в автобуса между офиса и вкъщи (особено сега, когато дните са къси). Защипва се за последните листа на томовете и с меки, и с твърди корици, и внимателно разпръсква светлина, която не трябва да е твърде ярка. Когато четеш късно нощем, но внимаваш да не събудиш другата половина от спалнята, лампичката може да захапе и рамката на леглото. Обичайно работят с малки батерии, но, естествено, стъпка напред са видовете, които се зареждат през USB кабел – и вече не са рядкост.

Ако в този момент изброявате наум предимствата на електронния си четец, който предпочитате по подразбиране, дали знаете, че синята му светлина късно вечер смущава съня? Затова намалете яркостта на екрана и използвайте и за него една от тези лампи (повечето са универсални, но има и специални само за четци). Извън техническите детайли, по наш опит можем да кажем, че микро фенерът увеличава времето за книги, защото с него очите не се уморяват толкова лесно.

Накрая погледнете и към страницата в календара: идват празници, а лампата за книги е добър подарък, като всички неочаквани и умни предмети. Да, прави сте, повечето модели в книжарницата приличат на любопитно пластмасово извънземно и вероятно не са подходящи за всеки, но се намират и направени с вкус, с метално тяло и меки светлини. Вземете към това и книга, която мислите, че ще се хареса, и подходът ви стана още по-топъл и личен. Нали и вие миналата година си обещахте никога вече да не пазарувате в истерията на последния момент? Само подсещаме, нищо повече.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098