Парк ≠ паркинг30 август 2018 текст Никола Шахпазов снимки Наталия Иванова
Скептични сме към всяко ново решение на Столична община и едва ли можете да ни вините. Признаваме обаче – понякога успяват да ни изненадат с адекватни действия, единствената критика към които е, че можеше да бъдат предприети преди 10 години.


В последните седмици на август започна разчистването на асфалтовото пространство между стадион Васил Левски и метростанцията до него, което беше използвано за безплатно и изключително хаотично паркиране в продължение на десетилетия. Бяхме забравили колко нормално може да изглежда всичко: вместо четири редици автомобили, клаксони и нервни шофьори, сега виждаме майки с колички и спортуващи бегачи, както се полага на нормален европейски парк. От 1 септември част от зоната пак ще е паркинг, обаче платен. Което също е добра новина – местата за коли са сведени до 100 (доскоро тук паркираха стотици), а предвид нежеланието на мнозина да плащат за подобни глезотии, вероятно голямо парче от пространството ще остане на практика пешеходно.

Макар да е плаха, стъпката е в правилната посока – срещу зловещата автомобилизация на града ни и на най-големия парк в него, Борисовата градина. Дано това амбицира повече хора да ходят на работа с колело (или градски транспорт), а в скоро време Общината да се престраши да направи платена и зоната от другата страна на стадиона, до езерото Ариана, все още отворена за безразборно паркиране.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098