Улица Нов живот20 септември 2018 текст Никола Шахпазов
Освен разкопана за исторически ремонт на водопроводната мрежа, тези дни Иван Вазов е и облепена с призиви. С тях живущи на улицата протестират срещу проекта за нейния нов, европейски вид, а гневът им е колкото разбираем, толкова и неоправдан.


Ако погледнете проекта на младите урбанисти place.make, веднага ще видите къде е революцията: той прави улицата по-дружелюбна към пешеходците, възрастните, децата и велосипедистите – а не към автомобилите. Това значи по-широки тротоари, засаждане на дървета с пейки около тях, поставяне на подземни контейнери за боклук, както и значително окастряне на паркоместата и естествено намаляване на скоростта на колите чрез стеснения на платното, неречени шикани.

Прозвуча ли ви като описание на район в Амстердам? Така е, затова и контрастът със състоянието на Иван Вазов днес е заслепителен. След десетилетия неглижиране, с разбитите си тротоари и накърпения асфалт, центърът на София е лика-прилика повече с Тбилиси, отколкото с някоя столица в ЕС. Улицата е застинала в края на 80-те и най-лошата част от 90-те и всеки опит за промяна ще бъде труден и болезнен. Не на последно място – за хората, които живеят на нея. Гневните им гласове отекнаха както във фейсбук дискусията при обявяването на проекта, така и на откритото му обсъждане в Checkpoint Charly. Встрани от притесненията, че Иван Вазов ще се превърне в "арт среда с пияни шматки", главният им зов е кратък и ясен: "Запазете ни паркоместата".

И това не е нещо ново. Радикалната намеса в градските пространства и мерките срещу автомобилизацията винаги срещат отпор – така е било и във Виена, и в Копенхаген, където тези процеси започват още през 50-те и 60-те. Европейският опит обаче показва, че точно такива резки промени, първоначално неудобни, подобряват средата ни на живот и ни приближават към идеята "град за хората". Тя не е мит, а въпрос на раздяла с някои удобства за сметка на по-важните. Какво предпочитате: да можете да пракирате пред входа си или да можете да излезете от него с детска количка?

Обсъжданията на проекта за нов живот на Иван Вазов продължават и, независимо от изхода, са знак за закъсняла, но задължителна промяна. Дано не се бави повече.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098