Подземен свят4 октомври 2018 текст Никола Шахпазов
"И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна". Парадоксално е, че това е припевът на песен с името София, моя любов, нали?


Но е и показателно как дори напудрената естрада не премълчава факта, че много места в града ни приличат на декор от осемдесетарски хорър. Включително заради кофите за боклук. Криви, преливащи и зловонни, те са не само грозна гледка, но и адски развъдници на бактерии и бездомни животни. Понеже Общината игнорира проблема от десетилетия, ние почти сме приели боклука за нормална част от градския пейзаж. А той не е.
Промяната е по-лесна, отколкото ни се струва – подземните кофи. Те изглеждат прилично и се вписват по-добре в средата; заемат по-малко място, тъй като над земята се подават само капаците им, а основното сметохранилище е скрито отдолу; затварят се по-плътно, което спира разнасянето на газове от разлагащи се отпадъци; ограничават достъпа на животни (а и на хора, уви) до боклука, както и разнасянето му от вятъра. В Западна Европа те се появяват още през 90-те и днес се ползват десетки разновидности. Най-модерни са огромните подземни контейнери със система за автоматично измиване, в които боклукът постоянно се компресира, така че вместо ежедневно, се изхвърлят веднъж седмично. В Северна Европа пък вече прилагат и вакуумни системи, при които няма нужда от кофи – те използват подземни канали, в които на пневматичен принцип боклуците от няколко улици или цял квартал се събират в общо хранилище за преработка.

В София видяхме първите подземни кофи за бокулук през лятото на 2017 – на пресечката на Витоша и Солунска. Общината обаче побърза да охлади радостта ни, че нещата се развиват в правилна посока – макар че бяха едва няколко контейнера (и то от най-базовия вид), боклукът от тях не се събираше със седмици. В резултат те бързо станаха лекьосани и преливащи от мръсотия в пълна противоположност на идеята и целта им. Но софиянци така ги запомниха. Затова, когато наскоро живеещите на Луи Леже разбраха, че и на тяхната улица ще се появят подземни кофи, категорично се противопоставиха, а Общината подви опашка „в името на гражданите“ и се отказа от проекта. Проблемът обаче не е в кофите – те са решението. Проблемът е в поддръжката им.

Подземното събиране на отпадъци е бъдещето и, слава богу, няма как да ни подмине. Нови подземни кофи вече има на ремонтираната отсечка на Солунска, скоро ще се появят и по целия Граф Игнатиев и съседките му. Оттук насетне е работа на Общината и сметоизвозващите фирми да се погрижат фалстарта да не бъде повторен и изпитаните европейски практики да бъдат прилагани правилно. Да, и на вашата улица.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098