Разумни разговори1 ноември 2018 текст Кристина Йорданова
Есенното Ratio подава микрофон на теми за Земята, Космоса, насекомите и дори неща, които доскоро мислехме за чиста фантасмагория, а от другата страна го хващат учени от съответните области. Попиваме знания от тях почти цяла събота (и основно на английски), а после поливаме натрупаното интелектуално богатство с афтърпарти.


11:00 ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА МУХИТЕ
Знаете ли, че освен досадни, мухите всъщност са полезни за изхранването на планетата ни, а ежедневието им е изпълнено с интересна програма, която включва луд секс и убийства на охлюви. С повече подробности ни запознава д-р Ерика МакАлистър, която завършва Приложна биология на околната среда в Манчестър, а през 2006 секция Двукрили в лондонския Природонаучен музей ѝ става постоянно работно място. Тя има 45 минути да ни убеди, че мухите са ни приятели и не бива постоянно да им посягаме с мухобойката.

12:10 МУЛТИВСЕЛЕНА: ДАЛИ ЖИВЕЕМ В НАЙ-ДОБРИЯ СВЯТ?
Професорът по физика Томас Науман изхожда от твърдението на философа Лайбниц за това, че живеем в най-добрата възможна вселена, но оттам продължава към паралелните светове с хипотези и аргументи в полза на спорни физични явления. В момента Науман е заместник-директор и оглавява екип за изследване на елементарни частици в най-големия център за подобни проучвания в Германия – Desy, така че има защо да наострим внимание за неговата вселенска теория.

13:45 ДИСКУСИЯ: THE NEW SPACE AGE
Благодарение на технологиите, възможностите за придвижване в космическото пространство, обитаването и колонизацията му са напълно реални, а за тези и още звездни перспективи сега ни говорят трима учени. Първият е Себастиан Фредериксън, който работи по проект за създаване на естествена среда за живот в Космоса. Покрай него се вмъква и Диего Урбина – човек от екипажа, прекарал 500 дни в симулация на космически полет, изследвайки как биха реагирали астронавти на двупосочно пътуване до Марс. Последен в дискусията влиза българският учен Владимир Божилов, чиито интереси се простират от историята на Вселената и произхода ѝ до търсенето на живот извън планетата ни.

15:10 НЕВРОПЛАСТИЧНОСТ И ПАМЕТ
Какви обяснения ни дава науката за формирането на спомените, съхранението и възпроизвеждането им? На въпроса отговаря д-р Ален Бюсон, който ще ни светне за клетъчните процеси в мозъка, взаимодействието между невроните в него, както и защо болести като Алцхаймер засягат именно паметта. Познанията му по молекулярна и клетъчна невробиология на заболяванията ни засищат на достъпен език между две кафе паузи, след което разговор с публиката (от 16:20) ни повежда към партито (17:30).

Ratio е в Sofia Event Center на 10 ноември от 10:00 до 19:00, 10-50лв от ratio.bg/forum2018

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098