Мина за знание25 април 2019 текст Виолета Иванова
Да научиш нещо ново и да си спомниш позабравеното старо е целта и на деветия Софийски фестивал на науката, който разпределя из залите на София Тех Парк повече от 100 наши и чужди учени от най-разнообразни сфери. От морското дъно до космическите черни дупки и от динозаврите и първите пътешественици-откриватели до последните иновации в технологиите и науката – има по нещо за всяка възраст и интерес в 4-дневната програма от лекции, прожекции, работилници, демота, изложби и дори стендъп. От пълния график на sofiasciencefestival.bg изваждаме сламки за най-любопитното във всеки ден.


9 МАЙ
Промени в настроението, примирение, отдръпване от другите, конфликтност – увличането по хазарта отключва всички типични симптоми на пристрастяването. Склонни ли са обаче едни хора към него повече от други, спекулираме в А1 Арена от 20:30 с билет за 5лв заедно с Марк Грифитс – професор по поведенческо пристрастяване, директор на отдел по гейминг изследвания и топ комуникатор на науката с купища награди и научни трудове. Преди това (19:00-20:00) с платен пас в същата зала се срещаме с вече популярните ни космически лектори д-р Владимир Божилов, Тихомир Димитров и Никола Каравасилев, за да си честитим отрано 50 години от онзи исторически 20 юли 1969, когато Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната. Освен за полета им и конспирациите около автентичността му, ще говорим и за изследванията на земния спътник, предшествали изстрелването на хора към него, и за условията за живот, които той може да предложи.

10 МАЙ
Карол Мъндел е главен научен съветник в британското правителство и професор по екстрагалактическа астрономия, така че тук (в А1 Арена, 19:00-20:00, с безплатен пас) ще ни съветва по въпроси относно черните дупки. Някога смятани за езотерична идея, днес те са не просто доказани, а отскоро ги имаме и на портрет – ето как проф. Мъндел ни хваща в точното настроение да чуем повече за произхода и влиянието им над Космоса и развитието на модерната, все по-роботизирана астрономия. Ако темата все пак не е вашата, по същото време безплатно в Аурубис Лаборатория идва д-р Димитър Желев с факти за малките острови, послужили за база на големи научни открития като теорията на относителността. Обратно в А1 Арена от 20:30 пък ни връща Иън Джаксън от WWF, за да разкаже как търгуването на рог от носорог, тигрова опашка или цели екзотични видове е ужасно подобно на трафика на хора и наркотици и ужасно лошо за дивата природа.

11 МАЙ
Минаха 150 години от съставянето на Периодичната система и събота е денят, в който фестивалът празнува това с няколко точки в графика си, като започнем с лекцията в 13:30. Безплатно в Аурубис Лаборатория Виктор Данчев обяснява не само очевидното – че редът на елементите в Менделеевата таблица не е случаен и издава свойствата им, но и че зад това химично откритие стои всъщност физиката. В зала Нетера Космос пък сядаме без пари в 15:30, за да чуем от д-р Крис Наш – програмист и композитор, как музиката е комбо от правила и импровизации и как тя може да се ражда на живо с помощта на данни от движението на една тълпа. Още по-високотехнологична тема влиза в А1 Арена в 19:00 (и иска 5лв за вход), за да изясни как един изкуствен интелект може да се окаже расист или сексист. "Той е толкова добър, колкото заложените в него данни" е бързата поука, но ще е интересно да чуем нещата в детайл от специалиста Алекс Фефега.

12 МАЙ
Свръхосветяването на градовете с все по-мощни източници променя натуралната среда и се нарича светлинно замърсяване, а как пречи на здравето на хора и животни и на прогреса на астрономията и как да се справим с проблема разказва доц. д-р Димитър Колев от БАН – безплатно в зала Нетера Космос от 11:30. На същото място сме и в 14:30, само че с билети в ръка, за да чуем от Рикардо Импавидо (победител в конкурса за комуникиране на наука FameLab 2018 в Италия) защо учените все спорят и си противоречат, но и зад кои три най-интригуващи концепции в математиката, физиката и мета-науката всички застават в съгласие. Междувременно от 12:00 за 5лв ни пускат в А1 Арена, за да чуем и д-р Латинка Христова, Ралица Коньовска и Владимир Николов от Природонаучния музей с подробности около фосилите от ново находище на късносредни динозаври в Западното Средногорие, които може да издадат как е изглеждало това място преди 80+ милиона години.

ЗА ДЕЦАТА
Истории от Космоса и географията, хай тек иновации и работилници за сръчни ръце и бързи умове си поделят вниманието на деца и тийнейджъри във всеки от дните на фестивала, стига да си харесат нещо от богатата програма и да се регистрират безплатно навреме. Посочете им например: ателието за хранилки за птици по програма Зрънце любов (9 май, 17:00-18:00, Аурубис Лаборатория, за хлапета 7+), разходката с най-легендарните пътешественици в историята с д-р Димитър Желев (10 май, 16:00-17:00, А1 Арена, възраст 12+), шоуто Чудесата на научната лаборатория на британците Фил Бел-Янг и Марк Лорч, в което деца на 10+ участват в експерименти около свръхсилите на супергероите (11 май, 10:00-11:00, А1 Арена) и двучасовия уъркшоп за програмиране на роботи за над 15-годишни със собствен лаптоп, таблет или смартфон (12 май, 10:00-16:00, Иновационен център на Microsoft в Тех парка).

Софийски научен фестивал е от 9 до 12 май в София Тех Парк
Пълна програма, безплатни пропуски и билети по 5лв на sofiasciencefestival.bg
Лекциите на чужд език са с превод на български

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098